maandag 6 juni 2011

Vijf Afghaanse agenten gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid aanslag Taloqan

Vijf Afghaanse politiemannen zijn in verband met de aanslag in Taloqan in hechtenis genomen. Ze worden ervan verdacht de aanvaller geholpen te hebben. Bij de aanval vielen zes doden.

Dat hebben Duitse media, waaronder de Rundschau, gemeld. Bij de aanval op een veiligheidsshura in de hoofdstad van de provincie Takhar, waarbij de hoogste veiligheidsbeambten van het Regionaal Commando Noord aanwezig waren, vielen zes doden en twaalf gewonden.

Onder de doden waren de Afghaanse politiecommandant van de Regio Noord-Afghanistan, de politiechef van de provincie Takhar en twee Duitse militairen. De NAVO-ISAF-bevelhebber van de regio, generaal Markus Kneip, was een van de zes Duitse gewonden.

Een zwaargewonde Duitse soldate (56) bevindt zich nog steeds in kritieke toestand, maar niet meer in acuut levensgevaar.

Ze is opgenomen in het militaire ziekenhuis in Koblenz, wordt kunstmatig in coma gehouden en moet beademd worden. Volgens het Duitse leger is het de eerste Duitse soldate die bij een inzet in het buitenland zwaar gewond is geraakt.

“Slapers”
De Afghaanse geheime dienst NDS heeft gezegd dat er bij de Afghaanse veiligheidsdiensten 130 tot 150 “slapers” zijn. Deze kunnen door de Taliban-leiding voor aanvallen tegen de buitenlandse troepen ingezet worden.

Daarnaast heeft tot 7 procent van de Afghaanse soldaten en politieagenten Taliban-sympathieën.

De afgelopen twee jaar zijn ongeveer veertig buitenlandse militairen in Afghanistan gedood door Afghaanse soldaten of agenten.

Verslaggevers melden dan dat er een conflict tussen de betrokken militairen aan vooraf is gegaan, of dat er sprake is van een infiltrant van de opstandelingen.

Aanvankelijk werd gemeld dat er sprake was van een zelfmoordaanval in Taloqan door iemand in een Afghaans politieuniform.

Enkele dagen later meldde de Afghaanse inlichtingendienst dat uit onderzoek bleek dat gebruik werd gemaakt van een op afstand bedienbare bom.

Zie ook:
7 doden bij zelfmoordaanslag op veiligheidsoverleg in Takhar