donderdag 4 augustus 2011

Agenten Afghaanse geheime dienst in Kunduz gedood bij aanslag

Zeker twee medewerker van de Afghan National Directorate of Security (NDS) zijn donderdag bij een aanslag met een bermbom in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz omgekomen. Drie kinderen raakten bij de explosie gewond.

Een van de doden is Payenda Mohammad Khan, de chef van de geheime dienst van district 5 van de stad Kunduz.

De gewonde kinderen zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

TOLO News meldt dat het incident plaatsvond in het gebied Meskeen van Bander-e-Khanabad. Een voertuig van de NDS werd geraakt door een bermbom.

Pajhwok bericht dat Payenda Mohammad de dood vond in het gebied Sher Khan Bandar in het 2nd police district van Kunduz-Stad.

Beide nieuwsmedia maken melding van een bermbom, maar er zijn ook berichten dat de bom was verstopt in het voertuig van de slachtoffers.

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist en gezegd dat ook twee lijfwachten van Payenda Mohammad werden gedood.

Het afgelopen jaar richten opstandelingen zich steeds vaker op het vermoorden van hoge Afghaanse functionarissen.

Bij een zelfmoordaanslag kwamen dinsdag in Kunduz vier Afghaanse bewakers van de Duitse hulporganisatie GIZ en de drie aanvallers om het leven.

TOLO meldt dat het geweld in Kunduz de afgelopen tijd is toegenomen. De Taliban hebben het gemunt op Afghaanse functionarissen, overheidsinstellingen, controleposten van de politie en konvooien van de NAVO.

In de provincie Kunduz zijn inmiddels de Nederlandse politietrainers begonnen Amerikaanse collega’s af te lossen om Afghaanse agenten te begeleiden.