maandag 1 augustus 2011

4.000 illegaal bewapende schutters in Kunduz worden ontwapend

Maar liefst 4.000 illegaal gewapende mannen, die naar verluidt bewoners lastig vallen en voor veiligheidsproblemen zorgen in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz, zullen worden ontwapend.

Dat heeft Mohammad Zaman Waziri, de commandnat van het 209th Shaheen Military Corps, gezegd. De schutters, die zichzelf hebben geïntroduceerd als tribale militiemannen, zamelen “ushr” in en persen geld af van de plaatselijke bevolking.

Als de gewapende lieden, die al door het Afghaanse leger zijn geïdentificeerd, hun wapens niet afleveren zal de regering een operatie tegen ze uitvoeren.

Momenteel zijn meer dan 4.000 illegaal bewapende individuen in het district Khanabad actief, zo vertelde Abdul Rahman Aqtash, de plaatsvervangend politiechef van de provincie, aan het nieuwsagentschap Pajhwok.

Afgelopen zondag bespraken de Afghaanse civiele en militaire autoriteiten, stamoudsten en vertegenwoordigers van de International Security Assistance Force (ISAF) de noodzaak om de schutters te ontwapenen.

De regering heeft meer dan 1.500 tribale militiemannen uitgerust en bewapend om te helpen de veiligheid te garanderen in verschillende gebieden in de provincie. Ongeveer 1.200 van hen kunnen terecht bij de lokale politie.

Deze lokale politie is geregistreerd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar de tribale milities helpen alleen de veiligheid te bewaren in verschillende gebieden.

Onveiligheid die wordt veroorzaakt door illegaal bewapende mensen kan de weg vrijmaken voor de terugkeer van de Taliban.

Commandanten van de gewapende groepen zeggen dat ze klaar zijn hun wapens in te leveren als de overheid ze banen geeft bij de lokale politiemacht.

Een commandant van een gewapende groepering zegt: “Een jaar geleden waren we de eersten die de Taliban uit ons gebied trapten. Als de regering ons ontwapent, dan zijn we niet in staat onszelf te verdedigen. Daarom moeten we opgenomen worden in de lokale politie.”

Taliban-strijders zijn volgens de commandant nog steeds in het gebied aanwezig, en ze zullen hem doden als hij ontwapend is.

De overheid zal nu in een eerste stap 150 mensen benoemen bij de lokale politiemacht en nog eens 400 in een tweede stap. De gewapende mensen die aanbevolen worden door tribale leiders zullen gerekruteerd worden.