dinsdag 2 augustus 2011

Doden bij zelfmoordaanslag op beveiligingsfirma in Kunduz

Bij een zelfmoordaanval in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz zijn dinsdag zeker 6 mensen om het leven gekomen en tien gewonden gevallen. De aanvallers hadden het gemunt op een pension dat bewaakt werd door een beveiligingsbedrijf.

De aanslag kostte aan zeker vier bewakers van de beveiligingsfirma Kabora Security Services het leven.

Samiullah Qatra, de plaatsvervangend politiechef van de provincie, zei dat ook 10 Afghaanse burgers en een politieman gewond raakten.

De beveiligers waren in dienst van de Duitse ontwikkelingsorganisatie Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), een organisatie waar ook Nederland nauw mee samenwerkt.

De buitenlandse aanwezigen in het gebouw konden via de achterkant ontsnappen, zo meldt de BBC.

Aan de aanval namen drie zelfmoordaanvallers deel. Een liet een bomauto bij de ingang van het gebouw exploderen.

Ahmadullah, een plaatselijke winkelier, vertelde aan het persbureau Associated Press: “We hoorden een zeer zware explosie die heel Kunduz opschudde.”

Twee anderen drongen het gebouw binnen en bliezen zichzelf na een schietpartij met bewakers op. Er werd twee uur lang geschoten.

Hans Stehling, een woordvoerder van GIZ, zei dat het gebouw gebruikt wordt door het beveiligingsbedrijf Kabora dat voor ze werkt, maar dat het niet wordt gebruikt om er medewerkers van GIZ te huisvesten. Hij zei dat GIZ niet het doelwit was.

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist en beweren dat buitenlandse en Afghaanse troepen verliezen hebben geleden bij de aanval.

De Taliban staan erom bekend dat ze het aantal slachtoffers dat ze maken veelal overdrijven.

Het afgelopen jaar is het aantal zware aanslagen in Kunduz dramatisch gestegen.

Waarschuwing; De video van TOLO News bevat beelden van dodelijke slachtoffers