woensdag 3 augustus 2011

Speciale veiligheidsmacht gestationeerd in Aliabad in zuiden Kunduz

Een militie-macht die gezamenlijk in het leven is geroepen door Afghaanse en ISAF-soldaten is succesvol aan het werk in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz en naar het district Aliabad gezonden.

Dat hebben verschillende functionarissen volgens het Afghaanse nieuwsagentschap Pajhwok woensdag gezegd. Ongeveer 150 medewerkers van de veiligheidsmacht zijn woensdag naar het district Aliabad gedirigeerd, in het uiterste zuiden van de provincie.

Aanvankelijk werden ongeveer 224 leden van de militie-strijdmacht in juli gestationeerd in het district Qala-i-Zal, in het uiterste noordwesten van Kunduz.

Kolonel Saber Utesky, de commandant van het Duitse Provinciaal Reconstructie Team in Kunduz, zegt dat elk lid van de strijdmacht ongeveer 150 dollar (7056 afghanis) per maand verdient. Een commandant ontvangt 200 dollar salaris.

De veiligheidsmacht is opgezet om een eind te maken aan klachten over illegaal gewapende groeperingen in het gebied en de veiligheidssituatie te verbeteren.

Brigadegeneraal Samiullah Qatra, de politiechef van Kunduz, zegt dat al de leden beschikken over een garantie van goedgedrag van dorpsouderen, religieuze leiders en plaatselijke veiligheidsfunctionarissen.

De leden van de strijdmacht dragen geen kenmerkend uniform, maar dragen wel speciale insignes op hun schouders. Eerst kon de plaatselijke bevolking geen onderscheid maken tussen deze strijdmacht en tribale milities.

Al de leden worden ook gerekruteerd binnen de lokale politie, die in de provincie over een jaar wordt ingesteld.

De meeste mensen die voorheen tegen de Taliban streden zijn leden van de beveiligingsmacht.

Bestuurders vrezen dat de onveiligheid die wordt veroorzaakt door illegaal bewapende groeperingen de weg vrij kan maken voor de terugkeer van de Taliban.

In Kunduz is naast de Afghaanse geüniformeerde politie, welke Nederland op gaat leiden, sprake van tribale milities en daarnaast nog de “local police”.

De local police heeft een uitermate slechte naam, en staat bekend als een strijdmacht die burgers terroriseert.

In de gewelddadige provincie Kunduz zijn honderden kleine onafhankelijke milities actief.

Eerder deze week werd bekendgemaakt dat 4.000 illegaal gewapende mannen, die bewoners lastig vallen en voor veiligheidsproblemen zorgen in de provincie, zullen worden ontwapend.

De Afghaanse regering heeft meer dan 1.500 tribale militiemannen uitgerust en bewapend om te helpen de veiligheid te bewaren in verschillende gebieden in de provincie. Ongeveer 1.200 daarvan worden bij de lokale politie gerekruteerd.

De Nederlandse politietrainers in Kunduz zijn intussen gereed om hun Amerikaanse collega’s af te lossen om Afghaanse agenten te begeleiden.

Zie ook:
4.000 illegaal bewapende schutters in Kunduz worden ontwapend
Lokale politie Kunduz perst mensen geld af en mishandelt ze