vrijdag 15 juli 2011

Onrust onder personeel Kandahar Airfield over luchtkwaliteit, risico’s niet uit te sluiten

Onder Nederlands defensiepersoneel dat werkzaam is op Kandahar Airfield (KAF) in het zuiden van Afghanistan heerst bezorgdheid over de luchtkwaliteit. De onrust bestaat over de naastgelegen afvalverbranding en daarnaast over opwaaiend stof door transportbewegingen.

Het hoofd van de Afdeling Gezondheidszorg Staf CLAS verzocht daarom de Arbodienst Defensie om de luchtkwaliteit te beoordelen.

Minister Hans Hillen van Defensie heeft de Kamer ondertussen over het onderzoek naar de luchtkwaliteit in Kandahar geïnformeerd.

De onrust was ontstaan onder personeel dat werkzaam is in Area 3&4 op Kandahar Airfield (KAF) in Afghanistan over de luchtkwaliteit.

Uit de bevindingen van een onderzoek op het vliegveld (november-december 2010) blijkt dat op het Nederlandse gedeelte van de compound geen risicovolle luchtconcentraties PAKs, dioxine, zware metalen en gasvormige componenten (zwaveldioxide, stikstofoxiden en BTEX) zijn aangetroffen die afkomstig kunnen zijn van de verbrandingsovens.

Het optreden van acute, reversibele gezondheidseffecten zoals luchtwegklachten is op basis van de gemeten dagblootstelling aan stof echter niet uit te sluiten.

Bij chronische, continue blootstelling aan de gemeten concentraties zijn gezondheidseffecten niet uit te sluiten.

Minister Hillen zegt dat intussen is besloten dat in de voorbereiding en uitvoering van missies voortaan de gezondheidsrisico’s door de blootstelling aan fijnstof, verbrandingsproducten en andere chemische stoffen in kaart zullen worden gebracht als daartoe aanleiding bestaat.

Eerder Amerikaans onderzoek naar schadelijke stoffen in Afghaans woestijnstof toonde al aan dat dit schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Omdat de operaties op Kandahar Airfield bijna zijn voltooid, zullen de metingen daar niet worden voortgezet.