zaterdag 30 juli 2011

Politie Afghanistan lijdt zwaarste verliezen in de oorlog

Onder de veiligheidsdiensten in Afghanistan vallen de meeste slachtoffers bij de politie. Geweld heeft de afgelopen twee jaar aan 2.770 politieagenten het leven gekost. De politie bevindt zich aan het front in de oorlog.

Dat meldt de Miami Herald. Afghaanse agenten bevinden zich aan het oorlogsfront en tellen meer doden en gewonden dan Afghaanse soldaten of de door de VS geleide Coalitietroepen.

De Afghaanse politie bestaat momenteel uit 130.600 manschappen. Waarschijnlijk neemt het aantal slachtoffers nog toe omdat ze steeds meer taken overnemen van buitenlandse troepen die hun vechtmissie in 2014 willen beƫindigen.

In de periode van 19 maart 2009 tot 19 maart 2011, de datums waarop het Afghaanse Nieuwjaar begint, zijn 2.770 politieagenten gedood.

Dat is twee keer meer dan de 1.052 Afghaanse soldaten of 1.256 buitenlandse troepen die in die periode sneuvelden.

In deze twee jaar raakten 4.785 Afghaanse agenten gewond, vergeleken met 2.413 Afghaanse soldaten.

De cijfers zijn afkomstig van de Afghaanse ministeries van Binnenlandse Zaken en Defensie en de Coalitie die door de VS wordt geleid.

De voormalige ISAF-commandant David Petraeus verklaarde onlangs in de Amerikaanse senaat: “Tegen iedereen die zegt “wanneer beginnen Afghanen te vechten en sterven voor hun eigen land?” kan ik zeggen dat ze dat op dit moment doen.”

In het artikel wordt verder gemeld dat de Afghan National Police kritiek krijgt wegens corruptie, en velen noemen de politie onprofessioneel en slecht uitgerust. Er is veel analfabetisme, ondanks de 6-weekse training die ze momenteel krijgen met alfabetiseringslessen.

Het is geen nieuwe constatering. Verslaggevers hebben de afgelopen jaren herhaaldelijk gemeld dat de politie de zwakste schakel is van de veiligheidsdiensten.

Er bestaan nog steeds grote vraagtekens of de politie in staat is om de verantwoordelijkheid voor de veiligheidssituatie van de NAVO-ISAF-troepenmacht over te kunnen nemen.

Agenten zijn slecht getraind, slecht uitgerust en ze zijn op de meest onveilige en afgelegen plaatsen gestationeerd en beschikken niet over zwaarbeveiligde bases zoals de buitenlandse troepen in het land.

Agenten patrouilleren in hun steden, moeten zelfmoordaanvallers stoppen die door hun controleposten proberen te glippen, mogelijke aanvallen afweren, op opstandelingen veroverd terrein vast proberen te houden.

Daarnaast zijn ze de belangrijkste strijdmacht om papavervelden te vernietigen, wat ze tot doelwit van de haat maakt van boeren, drugshandelaren en strijders die profiteren van de drugsopbrengst.

Politieagent Khan zegt: “Als ik in de ochtend na het gebed mijn huis verlaat, dan weet ik dat ik in gevaar ben en aangevallen kan worden. Zelfs als ik ’s nachts ga slapen, heb ik het gevoel dat de dood mij volgt.”


De Ford Ranger is het standaardvoertuig van de Afghaanse politie (Foto: ISAF)


Nederlandse militairen beschikken over pantserwagens van het type Bushmaster (Foto: ministerie van Defensie)