dinsdag 12 juli 2011

Rutte: “Algemene veiligheidssituatie in Afghanistan niet verslechterd”

“Rutte zegt dat het aantal zelfmoordaanslagen in Afghanistan de afgelopen tijd wel is gestegen, maar dat de algemene veiligheidssituatie niet is verslechterd. “In vergelijking met Uruzgan is het in Kunduz een factor 10 of 20 veiliger”, aldus Rutte.”

Dat meldt de NOS. Premier Mark Rutte deed deze uitspraak na een bezoek aan het Defensie Operatie Centrum in Den Haag, waar hij was bijgepraat over de voorbereidingen van de politietrainingsmissie in Kunduz.

De uitlating van Rutte staat in het geval van Afghanistan in het algemeen haaks op de bevindingen van de Afghanistan NGO Safety Office (ANSO) en de Verenigde Naties. Die hebben onlangs gemeld dat de veiligheidssituatie in Afghanistan dit jaar ernstig is verslechterd.

ANSO meldde vorige maand dat het aantal aanvallen in Afghanistan van gewapende oppositiegroeperingen in het eerste kwartaal van 2011 met 51% is toegenomen vergeleken met het eerste kwartaal in 2010.

Uit het rapport van de ANSO blijkt wel dat het aantal aanvallen in Kunduz is afgenomen, en dat er meer aanvallen van opstandelingen in Uruzgan zijn dan in Kunduz.

Maar in heel Afghanistan is de veiligheidssituatie sinds de val van de Taliban eind 2001 nog niet eerder zo slecht geweest als dit jaar.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon maakte eind juni bekend dat het geweld in de periode maart-juni dit jaar in Afghanistan met ruim 50 procent is gestegen vergeleken met dezelfde periode in 2010.

Volgens cijfers van de VN vielen in deze drie maanden 1.090 doden en 1.860 gewonden onder de burgerbevolking. Dat is 20% meer dan in dezelfde periode in 2010.

Nederland leidde vier jaar lang voor de NAVO de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan. Deze missie heeft aan 25 Nederlandse soldaten het leven gekost en er vielen 140 Nederlandse gewonden.

Infiltranten
Tijdens de briefing legt generaal Peter van Uhm, de Commandant der Strijdkrachten, onder meer uit dat er maatregelen zijn genomen om aanslagen van agenten zelf te voorkomen.

Sinds maart 2009 zijn 36 NAVO-trainers gedood door rekruten, of Afghaanse agenten en soldaten. De frequentie van dit soort aanvallen neemt toe. Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken beantwoordde daar vorige week nog Kamervragen over.

Verslaggevers hebben verschillende keren gemeld dat het bij deze incidenten kan gaan om een infiltrant, of een conflict tussen de betrokken soldaten.

Van Uhm zegt dat Duitse en Nederlandse militairen aanwezig zijn bij de trainingen en er wordt gekeken wat de persoonlijke achtergronden van de agenten zijn.



Zie ook:
NAVO en VS boeken geen vooruitgang in Afghanistan, geweld verder geëscaleerd
Geweld in Afghanistan met 51 procent gestegen
Rosenthal beantwoordt Kamervragen over veiligheid Kunduz en Taliban-infiltranten