Dat heeft verslaggeefster Bette Dam gemeld, die voor NRC Handelsblad en Nederland Wereldomroep in Afghanistan verblijft. Rosenthal verbleef twee dagen met een delegatie in het Aziatische land.
Maandagochtend werd de reis van Rosenthal naar Kunduz eerst om veiligheidsredenen uitgesteld, zo meldt de NRC. Later werd op de ambassade gezegd dat zijn vliegtuig defect was.
Nederland Wereldomroep meldt dat Rosenthal heeft aangekondigd op een ander tijdstip een bezoek te brengen aan de manschappen in Kunduz. Hij noemde de Afghaanse regering verder “opvallend positief”.
(Afbeelding: Bakhtar News) |
Bismillah Khan Mohammadi bevestigde nogmaals dat door Nederland opgeleide agenten niet deel zullen nemen aan offensieve acties. In maart had hij dit al schriftelijk verklaard.
Rosenthal zei op zijn beurt dat hij vertrouwen heeft in de garanties die de Afghaanse overheid geeft aan de Nederlandse voorwaarden voor de politietrainingsmissie.
De Volkskrant schrijft dat Rosenthal na zijn bezoek zei dat hij de “risico’s in Kunduz aanvaardbaar” vindt.
Generaal Petraeus bedankte Rosenthal voor de belangrijke bijdrage van Nederland aan de opleiding van de Afghaanse veiligheidsdienst.
Er wordt verder gemeld dat Nederlanders “medio augustus het veld in gaan”.
Eerder zei de regering dat het de bedoeling was dat de politietrainers midden juli zouden beginnen met de begeleiding van Afghaanse agenten “buiten de poort”.
De basisopleiding voor politierekruten kan pas begin 2012 starten omdat dan het Duitse trainingscentrum pas klaar is.
Uitgesproken VARA besteedde maandagavond aandacht aan het bezoek van Rosenthal aan Afghanistan en het vertrek op woensdagavond van zeven politiemannen en twee politievrouwen naar het land (zie vanaf 07:15, daarvoor geven ook nog enkele mensen op een veerpont hun mening).
Deze negen zijn trainers die in de provincie Kunduz het hogere en middenkader agenten gaan opleiden.
Donderdag vertrekt nog een groep van 140 tot 150 militairen en marechaussees naar Kunduz.
Veiligheid
De regering heeft dit jaar verschillende keren gezegd dat er een dagelijkse dreigingsanalyse wordt gemaakt aan de hand waarvan wordt bepaald of de politietrainers de basis verlaten.
Rosenthal zei na zijn bezoek aan Afghanistan dat hij de risico’s voor Nederlandse politietrainers “verantwoord aanvaardbaar” vindt.
"We maken voortdurend veiligheidsanalyses. Als we het gevoel hebben dat zaken er slechter voorstaan, wordt dat gecompenseerd met passende maatregelen."
Het is niet de eerste keer dat een bewindsman een voorgenomen bezoek aan Nederlandse militairen in Afghanistan moet aflasten.
De voormalige minister van Defensie Eimert van Middelkoop kon een keer toen hij Afghanistan bezocht niet naar Uruzgan omdat het vliegtuig kapot was, en de andere dag was de piloot ziek.
Lof
Karzai en minister Bismallah prezen het eerdere optreden van Nederland in de provincie Uruzgan en toonden waardering voor de nieuwe missie in Kunduz.
Bismallah zei dat de politietraining past in het opbouwen van de justitiële keten in Afghanistan.
Ook opperbevelhebber David Petraeus van de internationale troepenmacht ISAF was positief over de Nederlandse inzet in Uruzgan en de nieuwe trainingsmissie in Kunduz.
Dat de agenten in Kunduz niet ingezet mogen worden bij offensieve acties vindt hij begrijpelijk. "Ik begrijp dat volledig en steun het ook volledig. Elk land stelt zijn eigen eisen."
Deze week vertrekt een groep van ongeveer 150 politietrainers en militairen naar Kunduz.
In totaal gaan 545 Nederlandse soldaten en agenten deelnemen aan de geïntegreerde politietrainingsmissie in de gewelddadige Noord-Afghaanse provincie.
Waarnemers noemen de veiligheidssituatie in Kunduz en Noord-Afghanistan onheilspellend.
In de eerste jaren van de oorlog in Afghanistan werd Kunduz bestempeld als "relatief rustig" of zelfs als "vreedzaam", ondanks dat de veiligheidssituatie verslechterde. De afgelopen twee jaar is de veiligheid in hoog tempo verslechterd.
Zie ook:
Gewonden bij aanslag op chef politierekrutering Kunduz
SP stelt Kamervragen over veiligheid politiemissie
Nederlanders op dodenlijst Taliban, maar missie gaat door
Onheilspellende tekenen voor Noord-Afghanistan
Vier politieagenten gedood bij zelfmoordaanslag in Kunduz
Duitse leger steeds weer opnieuw aangevallen in noorden Afghanistan (video)
Duitse overheid niet eerlijk over kracht Taliban in Noord-Afghanistan
Duitse regering zegt dat er vooruitgang is, maar “het loopt fout in Afghanistan”
Commandant Smits: “Kunduz veiliger dan Uruzgan”
“Kunduz onveiliger dan bij hoorzitting en debat voorgesteld”