maandag 13 juni 2011

Lokale politie Kunduz perst mensen geld af en mishandelt ze

Sommige politierekruten in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz heffen eigenhandig “islamitische belasting” van de bewoners. Wie niet wil betalen loopt kans om met geweld te worden geconfronteerd.

De daders zijn voormalige Taliban die zich aan hebben gesloten bij de lokale politie. Omdat de regering ze pas betaalt als ze agent zijn, eisen ze nu 10 procent van het inkomen van inwoners van Kunduz op.

Dat heeft The New York Times zondag gemeld. De hoofdmeester en assistent-hoofdmeester van de meisjesschool in Kunduz-Stad, die niet wilden betalen, zijn vorige week door twee arbakai-commandanten met 30 gewapende mannen met geweerkolven voor het oog van hun leerlingen in elkaar geslagen totdat ze bewusteloos waren.

Het programma om opstandelingen te bekeren tot de zogenoemde “zelfverdedigingsstrijdkrachten” van dorpen wordt door de Verenigde Staten betaald. De lokale agenten worden "arbakai" genoemd.

Het is een favoriet initiatief van David Petraeus, de NAVO-commandant in Afghanistan. Hij beschouwt het als een sleutelonderdeel van zijn strijd tegen de opstand, aldus de krant.

Afghaanse politiefunctionarissen zien het als een goedkope manier om hun strijdkrachten te versterken, vooral in afgelegen gebieden.

De Afghaanse Lokale Politie wordt getraind door Amerikaanse Special Forces in samenwerking met de Afghaanse autoriteiten. Ze werken op dorpsniveau. Als ze agent zijn verdienen ze de helft van een politieman van de nationale politie.

Een oplossing voor het probleem zou kunnen zijn om de rekruten te betalen, maar dat staan de Amerikaanse regels niet toe omdat ze eerst gescreend moeten worden door de Special Forces, plaatselijke ouderen en Afghaanse functionarissen.

Kolonel Abdul Rahman Aqtash, de plaatsvervangend politiechef van Kunduz, zegt: “Mensen klagen dat arbakai hun geld en hun mobieltjes afnemen en ze soms in elkaar geslagen worden.”

Hij zegt: “We hebben Kunduz gezuiverd van de gewapende oppositie, maar als de situatie op deze manier verder gaat zullen mensen afstand nemen van de overheid en dat zal de weg effenen voor gewapende oppositie.”

("Gezuiverd van de gewapende oppositie," zegt dan een politieman terwijl zijn korps afgelopen vrijdag nog is getroffen door een zelfmoordaanslag waarbij 4 agenten omkwamen en 14 gewond raakten).

Zie ook:
Wanhopig gebrek aan materieel bij Afghaanse Lokale Politie Kunduz