zondag 26 februari 2012

16 agenten gewond bij aanval demonstranten op politiehoofdkwartier Kunduz

Bij een demonstratie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz zijn 16 leden van de veiligheidsdiensten gewond geraakt toen het hoofdkwartier van de politie van de provincie Kunduz werd aangevallen.

Demonstranten bestormden het provinciale hoofdkwartier van de politie. Dat zei Samiullah Qatra, de politiecommandant van Kunduz, tegen TOLO News

Hierbij raakten 15 veiligheidsagenten gewond.

“The demonstration started in the Imam Sahib district of Kunduz. Protesters then stormed the provincial police headquarters, injuring 15 security officers, the police chief added,” aldus TOLO News.

- CNN meldt later op de dag dat demonstranten gewond raakten: “Another 16 protesters suffered injuries as grenades, pistols, knives, sticks and stones were used to attack the police chief's office in Kunduz, said Hussaini, the police spokesman.” -

Eerder meldde CNN dat er volgens de politie in Kunduz 16 agenten verwondingen opliepen: "Sixteen police were injured in the attack at the police chief's office, said Hussaini. Protesters used grenades, pistols, knives, sticks, and stones, he said."

Woordvoerder Sayed Sarwar Hussaini van de politie in Kunduz vertelde volgens CNN dat bij de aanval op het politiehoofdkwartier 16 agenten gewond raakten.

Hussaini zei dat de aanvallers granaten, pistolen, messen, staven en stenen gebruikten.

- Er is dus een verschil tussen de lezing van de gebeurtenis op CNN en bij TOLO News. -

In Kunduz waren zondag 2.000 mensen op de been om te demonstreren tegen de Koranverbranding van vorige week op de Amerikaanse basis in Bagram.

Bij de demonstratie werd ook een basis van Amerikaanse ISAF-soldaten aangevallen. Hierbij raakten 7 Amerikanen gewond.

Zaterdag vielen bij een demonstratie in de stad Kunduz al 5 doden en meer dan 60 gewonden toen betogers het gebouw van de VN aanvielen en de politie het vuur opende.

Wraakacties
Bij wraakacties vanwege de Koranverbranding in Afghanistan zijn de afgelopen week vier Amerikaanse soldaten van de International Security Assistance Force (ISAF) doodgeschoten door leden van Afghaanse veiligheidsdiensten.

Zondagochtend raakten zeven Amerikaanse militairen gewond toen bij een demonstratie in de provincie Kunduz een granaat naar hun basis iwerd gegooid.

In Afghanistan wordt al zes dagen fel gedemonstreerd tegen de Amerikaanse aanwezigheid in het land vanwege de Koranverbranding van vorige week op de Amerikaanse basis in Bagram.

Maatregelen Westen
De ISAF-veiligheidsmacht van de NAVO heeft dit weekeind besloten al haar personeel bij Afghaanse ministeries weg te halen.

Duitsland en Groot-Brittanniƫ trekken ook hun personeel terug bij overheidsinstellingen in Kabul.

Frankrijk bereidt een evacuatie voor van al haar burgerpersoneel uit Afghanistan.

Nederlandse en Duitse militairen in Kunduz blijven al een aantal dagen op hun basis Kamp Kunduz.

Het Nederlandse ministerie van Defensie maakt, volgens de planning van de missie, dagelijks een risicoanalyse of het verantwoord is de poort uit te gaan.

Trainers Kunduz blijven binnen
Het ministerie van Defensie meldt zondag dat de Nederlanders van de politietrainingsmissie in Kunduz door de onrust in Afghanistan geen opleidings- en trainingsactiviteiten uitvoeren.

“De Nederlanders blijven op het Duitse kamp aan de rand van de stad. Ook binnen de omheining zijn de opleidingen voor vandaag geannuleerd. Dat gebeurde in overleg met de lokale autoriteiten.”

Op last van de commandant van het Regional Command North gaan de andere eenheden eveneens niet naar buiten, aldus Defensie in een verklaring.

Zie ook:
7 Amerikaanse ISAF-soldaten gewond bij demonstratie in Kunduz, demonstrant gedood
ISAF en westerse landen trekken adviseurs terug bij overheidsinstellingen Kabul
Vijf doden bij demonstraties in Kunduz tegen koranverbranding, VN-compound in brand
Politiemissie Kunduz op lager pitje wegens demonstraties tegen Koranverbranding in Afghanistan