woensdag 8 februari 2012

6 herders en ruim 1.500 schapen gedood door sneeuwstormen in Kunduz en Faryab

Door hevige sneeuwstormen en lawines zijn in de provincies Faryab en Kunduz in het noorden van Afghanistan 6 herders en 1.500 schapen omgekomen. Een sneeuwstorm in het district Char Dara in Kunduz kostte aan 4 herders en 500 schapen het leven.

Dat heeft het Afghaanse persbureau Pajhwok gemeld. Functionarissen vertelden maandag dat in het gebied Dasht-i-Abadan in het district Char Dara zondagnacht vier herders met hun 500 schapen de dood vonden toen ze door een zware sneeuwstorm werden getroffen.

Mir Agha Etibar, het hoofd van de nationale rampenbestrijdingsdienst afdeling Kunduz, zei dat dagenlange sneeuwval die lawines veroorzaakte wegen naar het gebied hadden afgesloten, waar de herders en hun kudden ingesloten zaten.

De slachtoffers zaten te wachten in hun schuilplaatsen op het luwen van de sneeuwstorm toen ze werden overvallen door de heftige sneeuwstorm. Een herder wist te ontkomen.

In het district Kohistan in de provincie Faryab zijn twee herders en 1.000 schapen gedood door hevige sneeuwval en lawines. Het incident vond plaats in de gebieden Kohi Tor en Lolash.

Volgens de plaatselijke autoriteiten kunnen de wegen van het district naar de provincie hoofdstad Maimana niet voor april sneeuwvrij worden gemaakt.

Volgens de rampenbestrijdingsdienst is er voldoende voedsel zodat de bewoners te eten hebben.