zondag 26 februari 2012

7 Amerikaanse ISAF-soldaten gewond bij demonstratie in Kunduz, demonstrant gedood

Bij een demonstratie in de plaats Imam Sahib in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz zijn 7 ISAF-militairen uit de VS gewond geraakt. Ook zeker 15 Afghaanse agenten raakten gewond. Twee demonstranten kwamen om het leven.

De Amerikaanse soldaten liepen verwondingen op toen een betoger een granaat naar hun basis gooide.

Volgens het persbureau Reuters raakten 7 Amerikaanse militaire trainers gewond.

- Amerikaanse media hebben intussen gemeld dat 10 VS-soldaten van de NAVO verwondingen opliepen bij de aanval. -

De International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO bevestigt dat er een explosie buiten een van haar bases in het noorden van Afghanistan plaatsvond, maar wilde nog geen commentaar geven over slachtoffers, aldus Reuters.

CNN meldt dat de Amerikaanse slachtoffer mogelijk Special Forces zijn.

Kapitein David Yaryar, een woordvoerder van de ISAF, zei dat er een explosie plaatsvond en vervolgens geweervuur was te horen. Verschillende personeelsleden van de ISAF raakten gewond en zijn geƫvacueerd om medisch te worden behandeld.

Volgens de ISAF vond de aanval plaats bij Combat Outpost Fortitude.

Politiehoofdkwartier aangevallen
De demonstratie begon in het district Imam Sahib. Demonstranten bestormden vervolgens het provinciale hoofdkwartier van de politie, zo vertelde Samiullah Qatra, de politiecommandant van Kunduz, aan TOLO News

Hierbij raakten 15 veiligheidsagenten gewond.

Woordvoerder Sayed Sarwar Hussaini vertelde volgens CNN dat bij de aanval op het politiehoofdkwartier 16 agenten gewond raakten.

Hij zei dat de aanvallers granaten, pistolen, messen, staven en stenen gebruikten.

Bij de ongereledheden van zondag kamen twee demonstranten om het leven. Een van de betogers werd vanuit de basis door NAVO-soldaten doodgeschoten. Een ander werd door de Afghaanse politie gedood, zo meldt USA Today.

In Imam Sahib waren volgens de Afghanse autoriteiten 2.000 mensen op de been om te protesteren tegen de Koranverbranding van vorige week op de Amerikaanse basis in Bagram.

Zaterdag vielen bij een demonstratie in de stad Kunduz al 5 doden en meer dan 60 gewonden toen betogers het gebouw van de VN aanvielen in de stad en de politie het vuur opende.

Zaterdag kwamen twee Amerikaanse ISAF-militairen om het leven bij een aanslag in het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken in Kabul.

Een 25-jarige Afghaanse agent van de inlichtingendienst wordt verdacht van de aanval. Hij is na het incident ontkomen.

Nederlanders blijven binnen
De Nederlandse trainingsmissie in Kunduz is vrijdag vanwege de demonstraties in Afghanistan stilgezet. De politietrainers blijven binnen op de basis Kamp Kunduz.

Zondag zou het ministerie van Defensie een besluit nemen of de trainingen maandag weer worden hervat.

Het ministerie van Defensie meldde zondag dat de Nederlanders van de politiemissie in Kunduz door de onrust in Afghanistan geen opleidings- en trainingsactiviteiten uitvoeren.

“De Nederlanders blijven op het Duitse kamp aan de rand van de stad. Ook binnen de omheining zijn de opleidingen voor vandaag geannuleerd. Dat gebeurde in overleg met de lokale autoriteiten.”

Op last van de commandant van het Regional Command North gaan de andere eenheden eveneens niet naar buiten, aldus een woordvoerder van Defensie in een verklaring.

Ook de Duitse militairen, met wie de Nederlanders op Kamp Kunduz verblijven, blijven binnen.

Zie ook:
5 doden bij demonstratie tegen Koranverbranding in Kunduz
Politiemissie Kunduz op lager pitje wegens demonstraties tegen Koranverbranding in Afghanistan