De NAVO heeft de afgelopen 10 jaar honderden miljarden dollars geïnvesteerd in Afghanistan om een modern leger van de grond te krijgen en de infrastructuur opnieuw op te bouwen.
Maar gezien een uitgelekt geheim rapport van de NAVO zal alles verspild zijn snel nadat de buitenlandse gevechttroepen zich in 2014 hebben terugtrekken, zo schrijft BBC-correspondent Bilal Sarwari in zijn artikel ‘Why are Taliban so strong in Afghanistan?’
Hij haalt onder meer als voorbeeld in het artikel aan dat er wetteloosheid heerst in Afghanistan en corruptie welig tiert, onder meer in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz. Hierdoor verlangen mensen terug naar de rechtbanken van de Taliban.
Sarwari meldt over Kunduz: “In Kunduz in het noorden worden verschillende militiecommandanten die voor de overheid werken beschuldigd van afpersing, diefstal en verkrachting, maar er is er nog nooit een berecht.”
Hij vervolgt: “De plaatselijke bevolking zegt dat de corruptie welig tiert, zelfs in de rechtelijke macht, en ze hebben geen andere keus dan zich te wenden tot de schaduwrechtbanken van de Taliban.”
Een fruitverkoper uit Kabul waarmee Sarwari sprak zei vol bewondering: “De Talibanrechtbanken waren snel en streng.”
“Een dief zou na een kort proces de doodstraf krijgen, maar onder het bewind van Karzai zal het een eeuwigheid duren om te bewijzen dat een dief schuldig is. En zelfs dan is er geen garantie dat hij zal worden gestraft,” aldus de fruitverkoper.
Bilal Sarwari: ‘Why are Taliban so strong in Afghanistan?’. (BBC, 02-02-2012)
(...) "In Kunduz in the north, for instance, several militia commanders working for the government have been accused of extortion, robbery and rape, but not one has ever been tried.
Locals say corruption is rampant even in the judiciary and they have no option but to turn to shadowy Taliban judges to resolve disputes." (...)
vrijdag 3 februari 2012
Wetteloosheid en welig tierende corruptie in Kunduz, zelfs in rechterlijke macht
Labels:
arbakai,
corruptie,
juridisch systeem,
rechten,
slachtoffers taliban,
taliban