dinsdag 21 februari 2012

Veiligheidsdiensten Afghanistan wel degelijk "systematisch geïnfiltreerd" door Taliban

Twee NAVO-soldaten uit Albanië zijn maandag in het zuidoosten van Afghanistan door mannen in uniforms van de Afghaanse politie doodgeschoten. Dit roept opnieuw de vraag op of de Afghaanse veiligheidsdiensten geïnfiltreerd zijn door de Taliban.

De militairen kwamen om toen een groep mannen in uniforms van de Afghaanse politie het vuur op ze openden in het district Spin Boldak in de provincie Kandahar in het zuidoosten van Afghanistan.

(Er is nog niet gemeld of de daders infiltranten van de Taliban zijn).

Dit roept opnieuw de vraag op in hoeverre de Afghaanse veiligheidsdiensten geïnfiltreerd kunnen zijn door opstandelingen.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal heeft vorig jaar verschillende keren verklaard dat er geen aanwijzingen zijn dat de Afghaanse veiligheidsdiensten "systematisch" geïnfiltreerd zijn door de Taliban.

De minister zei in een antwoord op Kamervragen over de veiligheidssituatie dat er geen betrouwbare cijfers zijn en er geen aanwijzingen zijn voor "systematische infiltratie" van de Taliban in het Afghaanse leger of de politie.

Maar deze aanwijzingen zijn er wel.

Vorig jaar maakte de Afghaanse inlichtingendienst namelijk bekend dat er onder leden van de Afghaanse veiligheidsdiensten ongeveer 130 tot 150 "slapers" zijn, die in actie kunnen komen wanneer ze daartoe opdracht krijgen van de Taliban-leiding.

Dit is uitermate systematisch van aard, 130 tot 150 "slapers" die in actie kunnen komen op bevel van de Taliban-leiding.

Het Duitse persbureau DPA maakte afgelopen zomer, na de aanslag op een veiligheidsoverleg in Taloqan, gegevens van de Afghaanse inlichtingendienst bekend waaruit dit blijkt.

Daarnaast heeft tot 7 procent van de Afghaanse agenten en soldaten Taliban-sympathieën.

130 bis 150 Schläfer

"Ferner berichtete das Magazin unter Berufung auf einen Vertreter des afghanischen Geheimdienstes NDS, dass es bei den afghanischen Sicherheitskräften 130 bis 150 sogenannte Schläfer gebe. Diese könnten von der Taliban-Führung jederzeit für Angriffe gegen die ausländischen Truppen eingesetzt werden. Bis zu sieben Prozent der afghanischen Soldaten und Polizisten hätten Sympathien für die Taliban.

Erst vor einer Woche waren bei einem Anschlag ebenfalls in Talokan zwei Bundeswehrsoldaten getötet und sechs verletzt worden, darunter der ISAF-Regionalkommandeur, General Markus Kneip. Im Zusammenhang damit wurden fünf einheimische Polizisten unter dem Verdacht festgenommen, die Attentäter unterstützt zu haben."

http://www.rundschau-online.de/html/artikel/1307180044600.shtml

Zie ook:
Vijf Afghaanse agenten gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid aanslag Taloqan
Rosenthal beantwoordt Kamervragen SP over veiligheid Kunduz en Taliban-infiltranten