zaterdag 11 juni 2011

Onheilspellende tekenen voor Noord-Afghanistan

De BBC besteedde deze week aandacht aan de verslechterende veiligheidssituatie in het noorden van Afghanistan.

Het noorden was eens het meest vreedzame deel van Afghanistan. Maar terwijl de NAVO zich opmaakt om de controle over delen van het land in juli aan Afghaanse strijdkrachten over te dragen, zorgen rellen, zelfmoordaanslagen en de moord op hoge functionarissen voor een onheilspellende afname van de veiligheid.

Bij de BBC: Ominous signs for Afghanistan's north

“De Taliban verspreidt zich als een bosbrand,” zegt een boze bewoner van Kunduz. “Probeer de weg uit de noordoostelijk provincie Baghlan naar Takhar via Kunduz maar eens. U bent van een Taliban-hinderlaag gegarandeerd."

De BBC brengt in het verslag de veiligheid in heel het noorden onder de aandacht. Daarnaast is Kunduz, samen met de provincie Faryab, de gevaarlijkste provincie in het noorden van het land.

De Associated Press somde na de zelfmoordaanslag van vrijdag op de politie van Kunduz, waarbij vier agenten omkwamen, de opstandelingengroeperingen op die in het noorden actief zijn, en gaf daarbij een overzicht van de zwaarste geweldsincidenten in Kunduz.

In het noorden hebben verschillende groeperingen schuilplaatsen, zoals de Taliban, Al-Qaida en strijders van andere militante facties, waaronder het Haqqani-netwerk, de Hizb-i-Islami van krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar en de Islamic Movement of Uzbekistan (IMU).

De NAVO heeft vorig jaar troepenversterkingen naar het noorden gestuurd voor een offensief, maar dat wordt beantwoord met aanslagen.

De afgelopen maanden is er een toename van zelfmoordaanslagen en afrekeningen in de provincie Kunduz.

In maart vielen ruim 35 doden bij een zelfmoordaanslag op een rekruteringscentrum van de overheid in Kunduz-Stad, terwijl een zelfmoordaanvaller in februari 30 mensen doodde bij een administratiekantoor in het district Imam Sahib.

In oktober kwamen Mohammad Omar, de gouverneur van Kunduz, en 19 anderen om bij een zelfmoordaanslag in de buurprovincie Takhar. Omar had enkele dagen voordat hij werd gedood gewaarschuwd voor een escalatie van de dreiging van de Taliban en buitenlandse strijders in het noorden.

Op 10 maart vond Abdul Rahman Saidkhaili, de politiecommandant van Kunduz, de dood toen een zelfmoordaanvaller zijn explosieven tot ontploffing bracht in Kunduz-Stad.

Aan het rijtje kan nog de zelfmoordaanslag worden toegevoegd van 10 februari waarbij Abdul Wahid Omarkhel, de gouverneur van het district Chahar Dara, werd gedood.

Vrijdag kwamen vier politieagenten om bij een zelfmoordaanslag op een moskee in Kunduz-Stad, waar een herdenkingsbijeenkomst werd gehouden voor generaal Daud Daud, de commandant van heel de politieregio Noord-Afghanistan, die vorige maand werd gedood bij een aanslag in de provincie Takhar.

Bij deze aanval vonden ook de politiecommandant van Takhar en twee Duitse militairen de dood. De Duitse NAVO-commandant voor de Regio Noord-Afghanistan en de gouverneur van Takhar raakten gewond.

Naast de zelfmoordaanslagen en afrekeningen worden Afghaanse agenten en buitenlandse militairen in Kunduz regelmatig aangevallen in hinderlagen en met bermbommen.

De Nederlandse regering antwoordde eerder dit jaar op Kamervragen over de veiligheidssituatie in Kunduz dat ze "een dagelijkse risicoanalyse" maakt aan de hand waarvan wordt bepaald of politietrainers buiten de poort aan de slag gaan.

Zie ook:
4 politieagenten gedood bij zelfmoordaanslag in Kunduz
6 doden bij aanslag op veiligheidsoverleg in Takhar
7 buitenlandse medewerkers VN gedood bij rellen in Mazar-i-Sharif

(Kaart: Ministerie Defensie Duitsland; mei 2011)
Duitsland leidt het Regionaal Commando Noord en de Provinciale Reconstructie Teams (PRT's) in Badakhshan en Kunduz. Hongarije leidt het PRT in Baghlan, Zweden dat van Balkh, Turkije dat van Jowzjan en Noorwegen leidt de provincie Faryab.