zaterdag 11 juni 2011

Politieagenten gedood bij zelfmoordaanslag in Kunduz

Bij een zelfmoordaanval in de Noord-Afghaanse stad Kunduz zijn vrijdag vier politiemannen omgekomen. De aanslag vond plaats bij een moskee in de stad. Er vielen zeker 14 gewonden.

De dader bracht zijn bom tot ontploffing bij de Rustaqabad-moskee waar mensen bijeen waren gekomen om politiecommandant Muhammad Daud Daud te herdenken.

Politiewoordvoerder Syed Sarwar Hussaini vertelde aan Pajhwok Nieuws dat de gewonden in stabiele toestand verkeren.

De directeur van de publieke gezondheidszorg, Dr. Zafar Noori, zei dat er vier doden en 18 gewonden waren gevallen. Onder de gewonden zijn veertien agenten en vier burgers.

De woordvoerder van de provincie, Mahboobullah Saeedi, zei dat de aanvaller het gemunt had op de provinciale politiechef. Deze bleef ongedeerd, zo meldt de BBC.

De dader droeg traditionele Afghaanse kleding.

Samiullah Qatra, de politiecommandant van de provincie Kunduz, vertelde dat veiligheidsdiensten de aanvaller onderschepten voordat hij de moskee binnen kon komen.

Er ontstond een handgemeen en de explosieven van de zelfmoordaanvaller kwamen tot ontploffing.

De ceremonie werd gehouden ter ere van generaal Daud Daud die op 28 mei bij een bomaanslag in Taloqan, de hoofdstad van de buurprovincie Takhar, om het leven kwam. Daud was de commandant van heel de Afghaanse Politieregio Noord.

De Taliban hebben gezegd niet verantwoordelijk te zijn voor de aanslag, en dat die werd uitgevoerd door andere vijanden.

Nederlandse politietrainers beginnen met het begeleiden van Afghaanse agenten in het district Kunduz in Kunduz-Stad.