woensdag 27 juli 2011

Drie kinderen gedood bij raketaanval op huis in Kunduz

Bij een raketinslag in een huis in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz zijn dinsdag drie kinderen omgekomen en vier burgers gewond geraakt.

De slachtoffers vielen in het dorp Aikhanum in het district Char Dara. Districtsgouverneur Mohammad Mumin Omarkhil vertelde woensdag aan het Chinese persbureau Xinhua dat veiligheidstroepen daar in contact kwamen met Taliban-rebellen.

Tijdens het treffen werd een huis door een raket geraakt waarbij drie onschuldige kinderen de dood vonden, aldus Omarkhil.

De gewonden zijn een vrouw en drie kinderen.

Omarkhil gaf geen verdere details aan Xinhua over de strijd en zei niet door wie de raket was afgevuurd.

Volgens Afghaanse media zei Omarkhil echter dat de Taliban een mortiergranaat hadden afgevuurd op een politiepost naast het huis.

Het districtshoofd vertelde aan Pajhwok dat de drie gedode kinderen tussen de 5 en 10 jaar oud waren.

Pajhwok meldt dat er vijf gewonden vielen, die werden overgebracht naar een kliniek in het district. Hun toestand wordt stabiel genoemd.

Een inwoner van het district vertelde dat er om middernacht een explosie werd gehoord. “Toen we het gebied bereikten, zagen we kinderen in een poel van bloed liggen.”

De districtchef zei tegen Pajhwok dat de Taliban een mortiergranaat hadden afgevuurd op een controlepost van de politie naast het huis.

Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid beweert dat twee agenten werden gedood bij de aanval, aldus Pajhwok.

- Wanneer de verklaring van Mujahid juist is, dan bekennen de Taliban dus een aanval te hebben uitgevoerd. -

Het afgelopen half jaar is een recordaantal van 1.462 burgers om het leven gekomen in de al bijna 10 jaar durende oorlog in Afghanistan. Dit is een stijging van 15 procent vergeleken met dezelfde periode in 2010.

De VN meldde eerder deze maand dat 80 procent van de burgerslachtoffers het afgelopen half jaar is gevallen door toedoen van opstandelingen en 14 procent door vuur van Afghaanse en NAVO-troepen. Van 6 procent kon niet worden vastgesteld door wie ze werden gedood.