zondag 10 juli 2011

Honden met camera op kop nieuw hulpmiddel Defensie om bommen op te sporen

(Foto: Ministerie van Defensie)
De hondenschool van de Koninklijke Militaire School Luchtmacht Vliegbasis Woensdrecht heeft een nieuwe hulp om explosieven makkelijker op te sporen. Door een camera op de kop van een speurhond te bevestigen kan deze zelfstandig bommen vinden.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie zaterdag gemeld. De hondengeleider volgt met een draagbaar videoscherm de zoekactie op afstand.

Zo kunnen de speurhonden de troepen ondersteunen met het opsporen van explosieven in gebouwen, voertuigen en op personen. De honden hebben al dienst gedaan in Afghanistan.

De coördinator van de opleiding in Woensdrecht toont zich positief over de resultaten. Hij zegt: “Het samenspel tussen mens, dier en technologie leidt tot een professionele opsporing van explosieven die het leven van mensen waar ook ter wereld bedreigen.”

“De ontwikkeling van de opleiding op basis van onze kennis en ervaring in het uitzendgebied leidt tot goede resultaten.”

Afghanistan
Nederlandse instructeurs hebben tijdens de Nederlandse missie in Afghanistan de explosievenspeurhondenteams begeleid en de opleiding in Nederland ontworpen.

Nederland zette tijdens de missie in Afghanistan 2 jaar zogenoemde Explosives Detection Dogs (EDD) in tegen geïmproviseerde explosieven. De speurhonden ondersteunden de troepen met het opsporen van explosieven in gebouwen, voertuigen en op personen.

Samenwerking België
Belgische speurhondeninstructeurs hebben donderdag en vrijdag een bezoek gebracht aan de hondenschool in Woensdrecht. Zo maakten ze kennis met de nieuwe technologische ontwikkelingen.

In februari dit jaar ondersteunden 2 Nederlandse luchtmachtinstructeurs de opleiding voor de ROSD-teams in België.

De zogenoemde Route Overwatch Search Dog (ROSD)-opleiding van defensie is ondergebracht bij het 130 squadron van de KMSL op Vliegbasis Woensdrecht.