donderdag 14 juli 2011

Nieuwe politiechef Baba Jan van regio Noord-Afghanistan wil zorgen voor vrede en stabiliteit

De bekende Afghaanse generaal Baba Jan is officieel benoemd tot politiecommandant van de 303 Pamir Zone, de regio Noord-Afghanistan, waaronder ook de provincie Kunduz valt. Hij volgt generaal Daud Daud op die op 28 mei bij een bomaanslag werd gedood.

Dat heeft het blad Khaama donderdag gemeld. De nieuwe commandant heeft beloofd om de nodige maatregelen te nemen om te zorgen voor vrede en stabiliteit in de noordelijke regio van het land.

Generaal Muhammad Daud Daud kwam samen met vijf anderen om het leven bij een bomaanslag in het gebouw van de gouverneur van de provincie Takhar, waar hij een veiligheidsoverleg had met hoge NAVO-functionarissen. Bij deze aanslag vonden ook twee Duitse soldaten de dood.

Militaire functionarissen in de provincies zijn bezorgd over de escalatie van de opstand en het geweld.

Abdul Rahman Rahimi, de plaatsvervangend minister van Binnenlandse Zaken, zei dat de Afghaanse politiestrijdkrachten broodnodig goed leiderschap nodig hebben in een kritieke tijd waarin opstandelingen aan de gang zijn om het noorden te destabiliseren, en in enkele andere delen van het land de verantwoordelijkheid voor de veiligheid wordt overgedragen aan Afghaanse troepen.

Generaal Baba Jan is een van de voormalige generaals van de regering van Dr. Najibullah, die president was van Afghanistan van 1987 tot 1992.

Najibullah kwam aan de macht tijdens de Russische bezetting (1979-1989) van het land. In 1992 werd hij door een staatsgreep afgezet en vluchtte het gebouw van de Verenigde Naties binnen. Daar werd hij toen de Taliban in 1996 Kabul innamen uitgehaald en vervolgens door de Taliban gemarteld en gedood.

Generaal Baba Jan heeft na de val van het bewind van de Taliban in 2001 gediend als politiecommandant van de hoofdstad Kabul en de West-Afghaanse provincie Herat.

Hij heeft toegezegd om de nodige maatregelen te treffen om voor vrede en stabiliteit in de noordelijke regio van Afghanistan te zorgen.

Zie ook:
Veiligheidssituatie Noord-Afghanistan onheilspellend
7 doden bij zelfmoordaanslag op veiligheidsoverleg in Takhar over Noord-Afghanistan