woensdag 27 juli 2011

"Het is niet ongevaarlijker geworden in Kunduz"

Elektricien Gebhard Stein is reservist bij het Duitse leger, de Bundeswehr, en sinds 6 mei is hij in Afghanistan gestationeerd. In Kamp Kunduz heeft hij al een heleboel aanvallen meegemaakt.

Het is niet ongevaarlijker geworden in Kunduz, en Stein is ook in buitenposten voor de elektriciteit verantwoordelijk.

Daarom reist hij steeds weer over de gevaarlijke wegen in het inzetgebied, zoals naar Taloqan, de hoofdstad van de buurprovincie Takhar, waar een Duitse basis is.

“Er hat im Feldlager Kundus schon so manchen Taliban-Angriff miterlebt. Und es ist nicht ungefährlicher in Kundus geworden,” aldus het bijschrift bij de video.

Het doet Stein wel goed wanneer hij jonge Afghanen zijn vakwerk bij kan brengen. “Juist dat is het, wat het door oorlog geteisterde land dringend gebruiken kan,” aldus Stein.

Op weg naar Taloqan is er al lang geen contact meer met de bevolking. Günther Henel volgt Stein voor SWR Landesschau Baden-Württemberg. De video is in het bijschrift gedateerd op 26 juli 2011.Onderstaande video gaat over de veiligheid in Kamp Kunduz. Zo worden alle Afghanen die er werken gefouilleerd of ze geen gevaarlijke dingen bij zich dragen.

De video toont ook de aankomst van materiaal in containers voor de Nederlanders in Kunduz vanuit Pakistan.

"Als een bomgordel wordt ontdekt, dan is het al te laat."