donderdag 14 juli 2011

Helikopterhaven Forward Operating Base Kunduz

(Foto: USAF)
Amerikaanse genisten hebben in het maanlandschap van Kunduz een helihaven aangelegd. Deze basis, Forward Operating Base Kunduz, biedt plaats aan een 20-tal helikopters die operaties in de regio kunnen uitvoeren en ondersteunen.

De Forward Operating Base (FOB) Kunduz ligt op een plateau ten noorden van het Hindu Kush-gebergte, op 400 meter boven zeeniveau.

Het 18th Infantry Regiment van het Amerikaanse leger zorgt in de vallei tot aan de grens met Tadzjikistan voor controleposten en patrouilles.

De Amerikaanse vereniging van genisten meldt dat het U.S. Air Force 877th Expeditionary Prime BEEF Squadron begin 2010 de grote helikopterhaven bouwde om Amerikaanse helikopteroperaties van de 4th Combat Aviation Brigade te ondersteunen. De ondergrond bestond volledig uit aluminium matten.

De 4th Combat Aviation Brigade kon zo helikopters rechtstreeks vanuit Kunduz stationeren en bijtanken. Hiermee werd de tijd om luchtsteun te verlenen in het gebied teruggebracht tot ongeveer 45 minuten.

Het probleem was dat de bodem in deze regio in Afghanistan onder meer bestaat uit silt en klei, een bodemtype dat bekend staat onder de naam “maanstof”. Hierdoor raakte de ondergrond van de helihaven snel in verval.

Toen besloten werd om langer in Kunduz te blijven, werd een nieuwe ondergrond aangelegd. Deze moest plaats bieden aan 10 UH-60 Blackhawks, twee CH-47 Chinooks en acht AH-64 Apaches.

Uiteindelijk leidde het tot de basis in Kunduz waarop een helikoptervloot van 17 toestellen kan worden gestationeerd.

Volgens het Amerikaanse leger is dit van vitaal belang voor goederentransport, vervoer van personeel, veiligheid van konvooien, medische evacuaties en directe luchtsteun bij gevechten in het noordoostelijke deel van het Regionaal Commando Noord van de ISAF-veiligheidsmacht.

Zie ook:
Nieuwe Duitse FOB Hazrat-e Soltan 90 kilometer van Mazar-e-Sharif