maandag 30 april 2012

Kindarbeider in Mazar-e-Sharif gedood door oude mortiergranaat, kinderen in Paktika gedood door bermbom

Door de ontploffing van een oude mortiergranaat in de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif is maandag een kind om het leven gekomen en een kind gewond geraakt. De ontploffing van een bermbom werd in de provincie Paktika zondag twee kinderen fataal.

TOLO News bericht dat een plaatselijke functionaris in Mazar-e-Sharif vertelde dat de granaat ontplofte bij hun werkplaats waar ze stenen maken.

Shirjan Durrani, de politiecommandant van Mazar-e-Sharif, zei dat het ongeluk gebeurde toen de steenwerkers as dumpten buiten hun werkplaats.

Durrani zou volgens TOLO geen verdere details hebben gegeven over de toedracht van het incident.

Mazar-e-Sharif is de hoofdstad van de provincie Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz.

Bermbom doodt twee kinderen in Paktika
In de provincie Paktika, in het oosten van Afghanistan, kostte de explosie van een bermbom zondag aan twee kinderen van 12 jaar oud het leven, aldus een verklaring van het kantoor van de gouverneur van de provincie.

Het geïmproviseerde explosief was begraven in de grond en ontplofte terwijl de kinderen aan het spelen waren.

Bij het incident raakten ook twee kinderen ernstig gewond. Een van deze kinderen is overgebracht naar het hospitaal van de militaire basis in Bagram voor een meer specialistische behandeling.

Door 32 jaar oorlog en burgeroorlog ligt er her en der veel onontplofte munitie in Afghanistan.

Opstandelingen zetten op grote schaal bermbommen in tegen de Afghaanse veiligheidsdiensten en de buitenlandse troepenmacht. Maar de meeste slachtoffers die ze hierbij maken zijn burgers.

“Twee kinderen gewond bij aanslag op NAVO-patrouille in Kunduz”

Bij de explosie bij een patrouille van de ISAF-veiligheidsmacht van de NAVO in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz zijn zondag twee minderjarigen gewond geraakt.

Dat vertelde gouverneur Ghulam Mahiuddin van het district Chardara, waar de ontploffing plaatsvond, aan Afghan Islamic Press (AIP).

De kinderen zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

Mahiuddin zei dat de buitenlandse troepen geen verliezen leden door de ontploffing.

Het mediacentrum van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO in Kabul liet op navraag van AIP weten dat bekend was dat er zich een dergelijk incident in het noorden van Afghanistan had voorgedaan.

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Defensie meldde zondag dat op 15 kilometer ten westen van Kunduz een Duitse pantserwagen “vermoedelijk was geraakt door een explosie”.

Het Duitse leger maakte daarbij geen melding van kinderen die daarbij gewond zouden zijn geraakt.

Commandant Local Police gedood
Bij een aanslag in het district Chardara is zaterdag Abdul Saboor, een commandant van de Afghaanse “local police” (ALP), omgekomen.

Zijn bewaker raakte bij de explosie gewond.

De Taliban hebben volgens Afghan Islamic Press de verantwoordelijkheid opgeëist voor de liquidatie van Abdul Saboor.

In de Noord-Afghaanse provincie Kunduz vinden om de haverklap aanslagen plaats op politiemensen.

De Nederlandse regering meldde vorig jaar dat de provincies Faryab en Kunduz de meest gewelddadige provincies zijn in het noorden van Afghanistan.

Zie ook:
Commandant Abdul Saboor van Afghan Local Police gedood bij aanslag in Kunduz
Vermoedelijke aanslag op Duitse ISAF-patrouille in Kunduz

Commandant Abdul Saboor (?) van Afghan Local Police gedood bij aanslag in Kunduz

Een commandant van de Afghaanse “local police” is zaterdag in het district Chardara bij een ontploffing om het leven gekomen. Een agent en twee minderjarigen raakten gewond bij andere bomexplosies in het district Chardara in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz.

Afghan Islamic Press bericht dat commandant Abdul Saboor (?) omkwam bij een explosie aan de rand van het district Chardara. Zijn beveiliger raakte gewond.

Dat vertelde Ghulam Mahiuddin, de districtsgouverneur van Chardara, aan Afghan Islamic Press (AIP).

Ook het persagentschap Pajhwok maakt melding van de dood van de commandant van de Afghaanse lokale politie in het district Chardara, maar noemt hem Abdul Basir.

Kolonel Ghulam Mahiudeen, die door Pajhwok wordt aangeduid als de politiechef van het district, zei dat commandant Abdul Basir werd aangevallen met een bom die op afstand werd bediend toen hij een wandeling in het gebied maakte.

"Meanwhile, a local police commander was killed and his bodyguard injured in a similar bomb attack in the Chahardara district of northern Kunduz province.

Col. Ghulam Mahiudeen, the district police chief, said Commander Abdul Basir was targeted by remote-controlled bomb late on Saturday, while taking a walk in the area."

De Afghan Local Police (ALP) is een politiemacht die is opgezet in een poging om het platteland in Afghanistan veilig te maken en die wordt betaald door de Afghaanse overheid en de Verenigde Staten.

De leden ervan krijgen een korte opleiding en wapens van Amerikaanse militairen.

Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid heeft tegen de Afghan Islamic Press gezegd dat zijn groepering verantwoordelijk is voor de aanslag.

Mujahid zei dat Abdul Saboor de dood vond bij een explosie in het gebied Nahre Saufi in Chardarra.

Kinderen gewond bij aanslag op ISAF
Bij een ander incident in Kunduz, een explosie bij een voertuig van buitenlandse strijdkrachten, raakten twee kinderen gewond, aldus districtsgouverneur Ghulam Mahiuddin.

De buitenlandse troepen leden geen verliezen door de ontploffing, zo vertelde hij.

Het mediacentrum van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO in Kabul liet nadat AIP contact met hen had opgenomen weten dat bekend was dat er zich een dergelijk incident had afgespeeld in het noorden van Afghanistan.

Het Duitse ministerie van Defensie liet zondag in een verklaring weten dat er vermoedelijk een aanslag was gepleegd op een Duitse patrouille.

Deze aanslag vond plaats op 15 kilometer ten westen van Kunduz. Het district Chardara ligt ongeveer op die afstand van Kunduz.

Maar Defensie meldde (nog) niets over verwondingen die kinderen daarbij hadden opgelopen, zoals de gouverneur van Chardara vertelt.

Zie ook:
Vermoedelijke aanslag op Duitse ISAF-patrouille in Kunduz

zondag 29 april 2012

Vermoedelijke aanslag op Duitse ISAF-patrouille in Kunduz

Een patrouille van ISAF-strijdkrachten uit Duitsland is zondag in Nawabad in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz vermoedelijk aangevallen met een springstoflading.

Dat heeft een woordvoerder van het Duitse ministerie van Defensie in een verklaring bekendgemaakt. De patrouille kreeg op ongeveer 15 kilometer ten westen van Kunduz te maken met een steekvlam onder een pantserwagen.

Het incident vond plaats in het gebied Nawabad. Onder een pantserwagen van het type Dingo 2 werd een steekvlam vastgesteld die vermoedelijk werd veroorzaakt door een geïmproviseerde springlading.

- Defensie meldt op 30 april dat is vastgesteld dat het om een aanslag ging met een geimproviseerd explosie. -

Met geïmproviseerde springladingen, of improvised explosive devices (IED), worden in defensiejargon onder meer bermbommen aangeduid.

Bij het voorval raakten geen Duitse militairen gewond en er ontstond geen schade aan materieel.

De plek van de aanslag werd vervolgens veiliggesteld en onderzocht.

Om de situatie te verkennen werd ook luchtsteun ingezet.

Het Duitse ministerie van Defensie meldt verder dat het voorval nog niet afgesloten is. Dit betekent dat er nog een update over de situatie gegeven zal worden.

Actualisering 30 april - Uit onderzoek is gebleken dat het om een aanslag met een geïmproviseerd explosief ging.

De betrokken Duits ISAF-strijdkrachten hebben vervolgens hun missie voortgezet en bevinden zich in het districtshoofdkwartier van de politie in Chahar Darah, ongeveer 10 kilometer ten westen van Kunduz.

Het Duitse ministerie van Defensie heeft de zaak afgesloten.

Duitsland in Afghanistan
Duitsland leidt voor de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO de Regio Noord-Afghanistan.

Daarnaast leidt Berlijn de Provinciale Reconstructie Teams (PRTs) in de Noord-Afghaanse provincies Kunduz en Badakhshan.


De onderstaande documentaire uit de zomer van 2011 gaat over de ISAF-missie van Duitsland in het noorden van Afghanistan.

vrijdag 27 april 2012

Belgische militair na ongeval in Kunduz overleden

De 37-jarige Belgische onderofficier die eerder deze maand zwaar letsel opliep tijdens een sportactiviteit in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz is deze week in België overleden.

Dat heeft het Belgische ministerie van Defensie vrijdag gemeld. De soldaat maakte deel uit van een Operational Mentoring and Liaison Team (detachement OMLT) dat in Kunduz Afghaanse militairen opleidt.

Het leger geeft volgens Belgische media niet meer informatie vrij uit respect voor de nabestaanden van de militair.

De onderofficier diende bij het Bataljon Ardense Jagers uit de plaats Marche-en-Famenne.

Zie ook:
NAVO soldaat uit België ernstig gewond bij ongeluk in Kunduz

donderdag 26 april 2012

Zware verliezen politie Badakhshan, 4 agenten gedood, 16 ontvoerd, 21 vermist

Bij een aanval van militanten op de Afghaanse Nationale Politie in de provincie Badakhshan in het noordoosten van Afghanistan zijn woensdagnacht 4 agenten omgekomen. Er raakten ook 2 agenten gewond. 16 zijn er ontvoerd en er worden 21 agenten vermist.

Het Afghaanse persagentschap Khaama maldt dat de provinciale veiligheidschef Sakhidad vertelde dat een aantal Taliban een aanval uitvoerden op een controlepost van de politie in het district Wardaj.

Volgens Sakhidad werd de controlepost bemand door 43 leden van de Afghan National Police (ANP).

De Taliban zouden volgens verslagen geen verliezen hebben geleden.

“According to Mr. Sakhidad there were 43 Afghan national police service members in the check post and there are no news regarding the 21 other police officers who have gone missing following the clashes.”

TOLO News bericht dat bij de aanval op de politie in Warduj 4 agenten om het leven zijn gekomen en twee agenten gewond raakten. 16 agenten zijn ontvoerd

De controlepost van de politie ligt op een belangrijke hoofdweg door het district Fayzabad naar Warduj.

De plaatsvervangend gouverneur, Shams ul-Rahman, zei dat de aanval werd uitgevoerd door militanten uit “Centraal-Aziatische landen”.

Er zijn versterkingen gestuurd om de controlepost te beveiligen.

TOLO News bericht dat Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid de verantwoordelijkheid voor de aanval heeft opgeëist. Hij zegt dat 20 agenten zijn gedood en 20 agenten zijn ontvoerd.

maandag 23 april 2012

Drie gewonden bij bomaanslag op politie Kunduz-Stad

Zeker drie mensen zijn zondag gewond geraakt bij een aanslag met een bermbom in de wijk Haydar Qal in de hoofdstad Kunduz van de gelijknamige Noord-Afghaanse provincie.

Dat meldt het persbureau Xinhua. De gewonden zijn twee burgers en een politieman.

Xinhua citeert een bron bij de politie, die zegt: “Een explosief dat bevestigd was aan een fiets werd tot ontploffing gebracht in de provinciehoofdstad van Kunduz nadat een politiewagen passeerde.”

"An explosive device attached to a bicycle was detonated at around 5.45 p.m. Sunday in Haydar Qal area of provincial capital of Kunduz city after a police van passed by the area," said a police source.

The injured included two civilians and a policeman, the source added.”

donderdag 19 april 2012

25 opstandelingen gedood bij raids Afghaanse politie

Bij gezamenlijke aanvallen van Afghaanse en NAVO-troepen zijn 25 opstandelingen gedood. De zuiveringsoperaties werden in verschillende delen van Afghanistan uitgevoerd, waaronder in de provincie Kunduz.

Dat meldt TOLO News in het artikel “Afghan police raids kill 25 insurgents”. Het Afghaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde donderdag in een verklaring dat de afgelopen 24 uur in het land 25 opstandelingen zijn gedood.

Negen opstandelingen raakten gewond en er werd er een gearresteerd tijdens de operaties.

De operaties vonden plaats in de provincies Kabul, Nangarhar, Baghlan, Kunduz, Balkh, Helmand, Zabul, Logar, Ghazni en Farah en waren bedoeld om gebieden van opstandelingen te zuiveren.

Volgens TOLO deelde het ministerie niet mee of er slachtoffers waren onder de veiligheidsstrijdkrachten.

TOLO meldt verder dat de inlichtingendienst Afghan National Directorate of Security (NDS) dinsdag in een verklaring meldde dat vier opstandelingen gevangen werden genomen tijdens operaties van Afghaanse veiligheidsstrijdkrachten.

Tijdens de operaties namen de strijdkrachten veel wapens in beslag, aldus de verklaring.

TOLO bericht dat er geen verdere details werden gegeven over de exacte locatie van de oparatie en de nationaliteit van de opstandelingen.

maandag 16 april 2012

15 Taliban-zelfmoordaanvallers in Kunduz opgepakt

Bij een actie van de veiligheidsdiensten zijn in de nacht van zondag in Kunduz 15 Taliban-strijders gearresteerd. Volgens de politie wilden zij in de stad Kunduz een serie aanslagen plegen.

Dat meldt de Duitse krant Die Welt. De politiecommandant van de provincie Kunduz zei dat de arrestanten in Kunduz-Stad een serie complexe zelfmoordaanslagen en aanvallen wilden uitvoeren.

De veiligheidsdiensten pakten de Taliban-strijders op na aanwijzingen van de inlichtingendienst.

Kunduz is zo blijkbaar op het nippertje aan een bloedbad ontsnapt.

De arrestaties kwamen aan de vooravond van een grootschalige aanval van de Taliban op de Afghaanse hoofdstad Kabul en doelwitten in de Oost-Afghaanse steden Gardez, Jalalabad en Pul-i-Alam.

Bij deze aanvallen zijn volgens de Afghaanse autoriteiten in totaal zeker 36 opstandelingen, 8 politieagenten en 3 burgers om het leven gekomen.

Zie ook:
36 Taliban en 8 militairen gedood bij aanvallen op Kabul en andere steden

zaterdag 14 april 2012

Taliban-leider opgepakt, medestrijder gedood in district Kunduz

Een gezamenlijke eenheid van Afghaanse en Coalitiestrijdkrachten heeft vrijdag bij een operatie in het district Kunduz in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz een Taliban-leider gearresteerd en een opstandeling gedood.

Dat heeft een woordvoerder van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO vrijdag gemeld. De operatie leidde ook tot de aanhouding van een aantal andere opstandelingen.

Volgens de ISAF plande de leider een zelfmoordaanslag op een aanstaande samenkomst van Afghaanse burgers in de provincie Kunduz.

Toen de veiligheidsmacht de locatie naderde waar vermoed werd dat de leider zich ophield werd ze geconfronteerd met een opstandeling die gewapend was met een AK-47.

Volgens de ISAF wilde de opstandeling het vuur openen, waarop hij door de veiligheidsmacht werd gedood. De Taliban-leider raakte gewond aan zijn arm.

De veiligheidsmacht verleende eerste hulp aan de Taliban-leider en heeft hem later overgebracht naar een medische faciliteit van de internationale coalitie.

De veiligheidsmacht nam verschillende andere opstandelingen gevangen als resultaat van deze operatie, aldus de woordvoerder van de ISAF.

donderdag 12 april 2012

5 doden bij zelfmoordaanslag in Kunduz

Bij een zelfmoordaanslag in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz zijn donderdag 5 doden gevallen, waaronder twee agenten en drie burgers. Er vielen ook 5 gewonden.

Het persagentschap Khaama meldt: "According to local security officials in northern Kunduz province, at least 10 people were killed and injured following a suicide bomb explosion in this province."

Het incident vond donderdagavond plaats toen een zelfmoordaanvaller zijn explosieven tot ontploffing bracht.

5 burgers raakten gewond, aldus Khaama.

TOLO News meldt dat het mogelijke doel van de aanslag Abdullah Gard was, de commandant van de special forces in de provincie Kunduz.

"Five people have been killed in a suicide bombing in the northern province Kunduz, an attack believed to have been targeting the head of the province's special forces Abdullah Gard."

Onbevestigde berichten melden volgens TOLO dat Abdullah Gard, de chef van de Kunduz Rapid Reaction Unit, onder de gewonden is.

Ook een vrouw en twee kinderen zouden gewond zijn geraakt bij de aanslag.

Een zelfmoordaanvaller viel een politiekonvooi aan bij de districtshaven (district port) van Khanabad, zo vertelde Lal Mohammed Ahmad Zai, de woordvoerder van de 303 Pamir Zone, aan TOLO.

Een politiefunctionaris vertelde op basis van anonimiteit aan het persagentschap Pajhwok dat onder de gewonden Abdullah Guard is, een voormalige jihad-commandant.

Een getuige van de aanslag, Mohammad Siddique, vertelde dat “Abdullah voor zijn huis zat. De bomaanvaller blies zich bij hem in de buurt op. Er was overal vuil en mist.”

Verslaggevers melden de afgelopen weken dat het geweld in Afghanistan op is gelaaid na de verbranding van Korans op de Amerikaanse basis in Bagram.

Ook voeren opstandelingen in Afghanistan elk jaar in het voorjaar hun activiteiten op nadat het in de wintermaanden rustiger is geweest.

Vorige week vielen bij een zelfmoordaanslag in de Noord-Afghaanse provincie Faryab 13 doden, waaronder drie Amerikaanse NAVO-soldaten.

woensdag 11 april 2012

Man in Kunduz gaat voor wagens politiemissie staan

Een trainingsteam van de Nederlandse politiemissie in Kunduz heeft afgelopen week te maken gekregen met een man die zo maar voor voertuigen ging staan.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag gemeld. Het Police Operational Mentor and Liaison Team (POMLT) heeft vervolgens een zogenoemde Green Light Optical Warner ingezet.

Volgens Defensie ging de Afghaan zonder duidelijke reden voor de voertuigen van de monitormissie staan.

Verzoeken en waarschuwingen om aan de kant te gaan, hielpen niet.

Een Green Light Optical Warner is een apparaat dat met een fel groen licht een waarschuwing afgeeft. Dit was wel afdoende om de man aan de kant te krijgen.

De Afghaanse politie heeft de man later aangehouden.

maandag 9 april 2012

Zeker 7 gewonden bij aanslag in Baghlan in noorden Afghanistan

Bij een aanslag met een bermbom in de Noord-Afghaanse provincie Baghlan zijn zeker 7 gewonden gevallen. De slachtoffers zijn 3 leden van de inlichtingendienst en 4 burgers.

De explosie vond plaats in het district Nahrin, in het noorden van de provincie. Het persagentschap Khaama meldt maandag dat generaal Noor Gul, de veiligheidschef van het district, de gewonden bevestigde en zei dat 1 persoon in kritieke toestand verkeert.

Het zwaargewonde slachtoffer is voor behandeling overgebracht naar de provinciehoofdstad Pul-e-Khumri.

De bom was verstopt onder een duiker.

Baghlan is de zuidelijke buurprovincie van Kunduz. Er zijn onder meer Duitse en Hongaarse militairen gestationeerd.

Noor Gul zei dat het incident plaatsvond toen de functionarissen naar Nahrin terugkeerden uit het district Burka.

Volgens Khaama heeft nog geen enkele groepering de aanslag opgeëist.

Plaatselijke functionarissen wijzen dit soort aanvallen toe aan de Taliban die veelvuldig geïmproviseerde explosieven inzetten om aanvallen uit te voeren.

De aanvallen zijn gericht tegen Afghaanse en buitenlandse troepen maar ze leiden gewoonlijk tot burgerslachtoffers.

NAVO soldaat uit België ernstig gewond bij ongeluk in Kunduz

Een Belgische militair van de International Security Assistance Force (ISAF) die op missie is in Kunduz in Noord-Afghanistan heeft een "zwaar letsel" opgelopen tijdens een sportactiviteit.

Dat heeft het Belgische ministerie van Defensie zondag gemeld. Hij is met het vliegtuig overgebracht naar het Duitse militaire hospitaal in Mazar-i-Sharif.

Het gaat om een 37-jarige onderofficier van het Bataljon Ardense Jagers van Marche-en-Famenne. Hij verbleef in Kunduz voor de operatie "Operational Mentoring and Liaison Team" (OMLT).

Het bataljon Ardeense Jagers is het bataljon dat momenteel in Kunduz is ontplooid en traint daar Afghaanse soldaten.

De familie van de betrokken soldaat werd ondertussen door de Sociale Dienst van Defensie op de hoogte gebracht.

Minister van Defensie Pieter De Crem en waarnemend Chef Defensie Luitenant-Generaal Vlieger Van Caelenberge spreken hun hoop uit "op een gunstige evolutie in de gezondheidstoestand van de betrokkene".

België heeft in Afghanistan troepen gelegerd in Kunduz, Kandahar en Kabul.

In Kandahar zijn Belgische F-16’s gestationeerd. In Kabul zorgt Brussel voor de beveiliging van het Kabul International Airport (KAIA). België traint in de provincie Kunduz Afghaanse militairen.

zaterdag 7 april 2012

Vrienden in Kunduz blijken vijanden, bondgenoot Kosh Mohammad was aanjager rellen

Nadat buitenlandse militairen bij de Amerikaanse luchtmachtbasis van Bagram Korans hadden verbrand braken in Afghanistan dagenlang ernstige rellen uit. De demonstraties breidden zich ook uit naar Kunduz. Een bondgenoot van de westerse troepen wakkerde de betogingen aan.

Nieuwsuur meldt vrijdag in een reportage dat de protesten in Kunduz zijn aangejaagd door Kosh Mohammad. Hij is lid van de Provinciale Raad en tevens ex-mullah. In de Provinciale Raad zijn burgers vertegenwoordigd.

Nieuwsuur noemt het “opmerkelijk” dat deze man, als lid van de door het Westen gesteunde regering, oproept tot protesten.

Hij heeft bovendien een beveiliger die door Nederland is opgeleid als politieagent.

De actualiteitenrubriek zond vrijdagavond een reportage over Kunduz uit, met daarin onder meer een gesprek met Kosh Mohammad. Hij ziet het als zijn religieuze plicht om tot protest op te roepen.

Geweld in Kunduz
Tijdens een demonstratie in Kunduz tegen de Koranverbrandingen vielen woedende demonstranten het gebouw van de Verenigde Naties in de stad aan. Hierbij vielen volgens Nieuwsuur 8 doden en raakten tientallen mensen gewond.

Op videobeelden is te zien hoe Kosh Mohammad op het podium naast een spreker staat die het vertrek van de westerse troepen uit Afghanistan eist. Het publiek scandeert: “Dood aan Amerika”.

- Elders in Kunduz werd tijdens een demonstratie bij een Amerikaanse basis een handgranaat gegooid. Hierbij raakten 10 NAVO-soldaten uit de Verenigde Staten gewond. -

De afgelopen maanden was Kosh Mohammad geregeld het doelwit van aanslagen. Hij zegt dat het onduidelijk is wie daarachter zitten, en noemt Taliban, de overheid en de Amerikanen als mogelijkheden

Nieuwsuur meldt dat hij denkt dat Amerikanen erbij betrokken zijn vanwege zijn rol bij de demonstraties.

De actualiteitenrubriek zond vrijdagavond in de reportage ook een gesprek uit met Kosh Mohammad, die het als zijn religieuze plicht ziet om tot protest op te roepen, en bij protesten vooraan te staan.

Nieuwsuur bezoekt ook de nabestaanden van een 17-jarige jongen die, volgens zijn oom door Nepalese beveiligers, werd doodgeschoten bij het VN-gebouw.

Het is volgens Nieuwsuur onduidelijk wie er bij de protesten in Kunduz hebben geschoten: demonstraten, de Afghaanse politie of de VN-militairen?

In de uitzending is een reconstructie te zien van de rellen in Kunduz die uitbraken na de Koranverbranding op de Amerikaanse basis in Bagram.

De reportage is samengesteld door verslaggever Rudy Bouma, cameraman Rachid el Mourif en Volkskrant-correspondente Natalie Righton. Zij reisden door de Afghaanse provincie Kunduz.

Zie ook:


De onderstaande video van het persbureau Reuters toont beelden van de demonstratie in Kunduz



Zie ook:
16 agenten gewond bij aanval demonstranten op politiehoofdkwartier Kunduz
7 Amerikaanse ISAF-soldaten gewond bij demonstratie in Kunduz, demonstrant gedood
ISAF en westerse landen trekken adviseurs terug bij overheidsinstellingen Kabul
Vijf doden bij demonstraties in Kunduz tegen koranverbranding, VN-compound in brand
Politiemissie Kunduz op lager pitje wegens demonstraties tegen Koranverbranding in Afghanistan

woensdag 4 april 2012

Lokale politieman in Kunduz schiet zijn commandant dood

Een functionaris van de “local police” heeft in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz zijn commandant en twee van zijn bodyguards doodgeschoten.

Dat heeft de politiechef van het district Chardara aan de BBC verteld. De dader is nadat hij zijn wapen tegen zijn commandant keerde gevlucht.

De commandant was een voormalig lid van de Taliban die zich vorig jaar aansloot bij de Afghaanse regering.

Taliban die zich aansluiten bij het verzoeningsproces kunnen in de Afghaanse samenleving re-integreren. Ze kunnen gaan werken bij de zogenoemde Afghaanse “local police”.

Volgens verslaggevers gaat het bij dit soort incidenten om infiltranten van de Taliban of gaat er een conflict tussen de betrokkenen aan vooraf.

Zelfmoordaanslag in Faryab
Bij een zelfmoordaanslag in Maimana, de hoofdstad van de Noord-Afghaanse provincie Faryab, zijn woensdag zeker 9 doden gevallen.

Onder de doden zijn drie militairen van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO, Afghaanse politieagenten en burgers.

Zie ook:
3 NAVO-soldaten gedood bij zelfmoordaanslag in noorden Afghanistan

maandag 2 april 2012

Tientallen gewonden bij dubbele bomaanslag op markt in Baghlan

Bij een tweelingbomaanslag op een plaatselijke markt in de provincie Baghlan in het noorden van Afghanistan zijn maandag volgens het districtsziekenhuis zeker 23 gewonden gevallen.

De explosies vonden kort na elkaar plaats. De tweede bom ontplofte toen de veiligheidsdiensten op de plek des onheils arriveerden, aldus de plaatselijke autoriteiten.

De ontploffingen vonden plaats op de Sher markt in Baghlan-i-Markazi.

De meeste slachtoffers zijn burgers. Er raakten vijf leden van de veiligheidsdiensten gewond, aldus het persbureau AFP.

AFP maakt melding van 18 gewonden. Het Afghaanse persagentschap Pajhwok meldt 13 gewonden.

- Later op de dag stelde Pajhwok het aantal gewonden naar boven bij op 23. -

Het persagentschap Khaama maakt melding van minstens 23 gewonden.

“According to local authorities in northern Baghlan province, at least 23 people were injured following 2 separate roadside bomb explosions in this province.”

Een functionaris van het districtsziekenhuis, Dr. Kahlil-ur-Rahman Narmgo, zei volgens Khaama dat minstens 23 gewonden als gevolg van de aanslag naar het ziekenhuis werden gebracht.

Volgens Khaama zijn er berichten dat generaal Gul Agha, het districtshoofd van Baghlan, ook gewond is geraakt.

Baghlan is de zuidelijke buurprovincie van Kunduz. In de provincie liggen ook een district en een stad die luisteren naar de naam Baghlan.

Nederlandse militair politiemissie Kunduz gewond door eigen wapen

Een Nederlandse soldaat is zondag lichtgewond geraakt aan zijn been nadat hij een ongecontroleerd schot had afgevuurd.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie zondag gemeld. Het incident vond plaats op kamp Kunduz in de gelijknamige provincie in het noorden van Afghanistan.

De soldaat verwondde zichzelf nadat hij een ongecontroleerd schot loste. Naar de toedracht van het schietincident wordt onderzoek verricht.

De gewonde heeft zelf zijn familie geïnformeerd. Volgens Defensie kan hij binnenkort zijn werk voor de politietrainingsmissie voortzetten.

Het is de tweede keer dat een van de deelnemers aan de nieuwe Nederlandse missie in Afghanistan gewond raakt door zijn eigen wapen.

In juli 2011 raakte een politiefunctionaris in Kabul aan zijn schouder gewond door een schot uit zijn eigen vuurwapen.

Zie ook:
Nederlandse politieman in Kabul gewond door ongeval met vuurwapen

Afghaanse Special Forces en NAVO doden 4 Taliban in Kunduz-Stad

Bij een nachtelijke raid in Kolab in de Noord-Afghaanse stad Kunduz hebben Afghaanse Special Forces samen met de NAVO zeker 4 Taliban-militanten gedood en er twee gearresteerd.

Dat heeft het persagentschap Khaama zondag gemeld. Een Afghaanse officier zei op basis van anonimiteit dat de nachtelijke overval werd uitgevoerd door Afghaanse Special Forces samen met elitetroepen van de NAVO en Afghaanse snelle reactie strijdkrachten van de politie.

Bij de actie werden vier Talibans gedood en een voertuig van het type Toyota Surf en drie motorfietsen van de Talibans vernietigd.

Volgens de Afghaanse officier werd de aanval uitgevoerd op basis van inlichtingenrapporten en de Talibans die werden gedood waren onlangs teruggekeerd uit Pakistan naar de provincie Kunduz.

Tal van Taliban zoeken in de wintermaanden hun toevlucht tot veilige havens in Pakistan om in het voorjaar terug te keren naar Afghanistan om daar aanvallen uit te voeren op Afghaanse overheidsfunctionarissen, leden van Afghaanse veiligheidsdiensten en buitenlandse troepen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte zondag bekend dat in andere delen van het land minstens 12 gewapende opstandelingen werden gedood en er 13 werden opgepakt door Afghaanse politiestrijdkrachten, aldus Khaama.

Ze werden uitgeschakeld tijdens 15 verschillende militaire operaties die gezamenlijk werden uitgevoerd met het Afghaanse leger, de Afghaanse inlichtingendienst en troepen van de door de NAVO geleide International Security Assistance Force (ISAF).

De aanvallen vonden plaats in de provincies Kabul, Kandahar, Helmand, Nimroz, Uruzgan, Maidan Wardak, Ghazni, Khost, Paktia en Kunduz.

Zie ook:
Taliban-commandant Mullah Habibullah en 5 strijders gedood in Khanabad in Kunduz