De Noordoost-Afghaanse provincie Kunduz waar Nederlandse politietrainers Afghaanse agenten gaan begeleiden en opleiden is veiliger dan Uruzgan in het zuiden van het land.
Dat heeft kolonel Ron Smits, de bevelhebber van de politietrainingsmissie, voor het vertrek van de politietrainers, gezegd. Volgens hem worden in heel Afghanistan aanslagen gepleegd, maar in Kunduz minder dan in het zuiden of in Uruzgan.
In de gewelddadige provincie Kunduz zijn dit jaar al verschillende zelfmoordaanvallen uitgevoerd. De Nederlanders willen daarom onder meer de beveiliging en de politie gaan verbeteren.
Afghaanse veiligheidsdiensten en Duitse soldaten die er zijn gestationeerd worden keer op keer aangevallen in hinderlagen en met bermbommen en zelfmoordaanvallers vormen een constante dreiging.
Kolonel Smits zei dat de Nederlanders “al het mogelijke doen om onze eigen veiligheid te waarborgen. Maar we onthouden ons van specifieke acties die niets met politiewerk te maken hebben”. Wanneer de Nederlanders aangevallen worden, dan zullen ze wel terugschieten.
In noodgevallen kan assistentie worden gevraagd aan Duitse militairen, die het leidende land voor de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht in Kunduz zijn. In Mazar-e-Sharif zijn vier Nederlandse F16-'s gestationeerd die luchtsteun kunnen leveren.
Nederland leidde van augustus 2006 tot augustus 2010 voor de NAVO de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan. Deze missie heeft aan 25 Nederlandse soldaten het leven gekost. Ruim 140 militairen raakten gewond.
Nieuwe Taliban-strategie
De BBC besteedde vorig week aandacht aan de veiligheidssituatie in het noorden van Afghanistan, en noemde de omstandigheden “onheilspellend”.
Waarnemers hebben er de afgelopen tijd ook op gewezen dat de Taliban een nieuwe strategie aan hun aanvalspatroon toe hebben gevoegd, de “inside job”. Infiltranten vallen daarbij van binnen uit een doelwit aan.
Het komt ook steeds vaker voor dat infiltranten binnen het Afghaanse leger of de politie opeens hun buitenlandse collega’s aanvallen. Hierbij zijn de afgelopen twee jaar ongeveer 40 NAVO-militairen omgekomen.
De Taliban voeren daarnaast steeds vaker aanvallen uit met een kleine groep zwaarbewapende zelfmoordaanvallers, in plaats van met een aanvaller die een doelwit probeert te treffen.
De opstandelingen hebben het daarbij steeds vaker gemunt op doelwitten met een “hoog profiel”, zoals politiecommandanten, gouverneurs en overheidinstellingen. Maar de aanvallen met hinderlagen en bermbommen gaan ook nog steeds door.
Dreigingsanalyse
De Nederlandse regering antwoordde eerder dit jaar op Kamervragen over de veiligheidssituatie in Kunduz dat er een dagelijkse “dreigingsanalyse” wordt gemaakt. Als er sprake is van een gerichte dreiging kan de training enige tijd worden stilgelegd.
Leden van de politietrainingsgroep (PTG) hielden dinsdag in het oefendorp Marnewaard van Defensie in de provincie Groningen een laatste oefening. Tussen half juni en de eerste week van juli vertrekken de politietrainers naar Kunduz.
Ze gaan daar het justitiële apparaat proberen te versterken en politieagenten begeleiden. Eerst beginnen ze met het geven van een begeleiding van 10 weken aan mensen die al agent zijn en geven die vervolgens een praktijktraining van minstens vijf maanden. Ze beginnen in Kunduz-Stad.
Vanaf volgend jaar, als het Duitse trainingscentrum klaar is, gaan ze ook basiscursussen geven van 8 weken aan nieuwe rekruten.
Reportage van NOS-verslaggever Kees Dam bij het oefenterrein Marnewaard in Groningen
Zie ook:
Eerste militairen politietrainingsgroep naar Kunduz, laatste training in Marnewaard
Onheilspellende tekenen voor Noord-Afghanistan