donderdag 9 juni 2011

Een jaar in de oorlog: strijd in een mijnenveld in Kunduz

The New Tork Times heeft opnamen gepubliceerd van Amerikaanse militairen die in Kunduz strijd leveren in een mijnenveld. De reportage maakt deel uit van de serie "A year at war" van James Dao.

De beelden zijn gemaakt door een militair die een camera op zijn helm heeft gemonteerd. Zijn eenheid moet een heuvel in Kunduz veiligstellen vanwaar de Taliban met mortieren kunnen vuren.

Waarschuwing: De video bevat oorlogsbeelden
http://www.nytimes.com/interactive/world/battalion.html#/NYT/Features/38


Uit het verslag bij de video:
"Last fall, soldiers from Alpha Company, First Battalion, 87th Infantry, began a multiday mission to secure a small hill in the northernmost district of Kunduz Province. The strategically located hill, known as Qurghan Tapa, was considered an ideal location to fire mortars or rockets into the nearby town of Imam Sahib. Alpha Company’s goal was to prevent that from happening during the September parliamentary elections."

Verslaggever James Dao verbleef vier maanden in Kunduz. Hij ging mee op patrouilles van een Amerikaans bataljon, ontmoette Abdul Rahman Saidkhaili, de politiechef van de provincie die in maart omkwam bij een zelfmoordaanslag en schrijft hoe begin dit jaar nog volop strijd werd geleverd in de provincie.

James Dao: “The Endgame in Afghanistan: A year at war”. (The New York Times).

Eind januari maakten NOS-verslaggever Kees Dam en cameraman Eric Feijten een reportage in Kunduz. Daarin gaven ze een beeld van de gevaren en de risico’s in het gebied. De bevindingen komen overeen met het verslag van James Dao.