zondag 19 juni 2011

Drie burgers gedood, elf gewond bij zelfmoordaanslag in Kunduz-Stad op Duits konvooi

Bij een zelfmoordaanslag in Kunduz-Stad zijn zondag drie burgers om het leven gekomen en elf gewond geraakt. Twee Duitse soldaten raakten licht gewond

De aanval vond plaats om half tien in de ochtend plaatselijke tijd toen een zelfmoordaanvaller zijn explosieven af liet gaan op het moment dat een konvooi van buitenlandse troepen passeerde, aldus de Afghaanse politie.

Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft inmiddels gemeld dat bij de aanslag minstens drie burgers zijn gedood en elf gewond zijn geraakt. De aanval zou zijn uitgevoerd door een zelfmoordaanvaller met een bomauto.

Het Duitse ministerie van Defensie heeft verklaard dat twee Duitse militairen licht gewond raakten. Twee Duitse voertuigen van het type Dingo 2 raakten beschadigd.

In het konvooi, dat bestond uit zes voertuigen, reisde ook kolonel Norbert Sabrautzki mee, de commandant van de Duitse troepen in Kunduz. Het voertuig waar hij in zat werd niet geraakt.

De aanval trof het Duits militair konvooi op een hoofdweg aan de rand van Kunduz-Stad, op drie kilometer van het Provinciaal Reconstructie Team (PRT). Duitsland leidt het PRT in de provincie Kunduz.

Een verslaggever van de Associated Press ter plaatse zag minstens een pantserwagen die over de kop was geslagen en iets wat op een personenwagen leek die werd gemangeld tijdens de explosie.

Muhbobullah Sayedi, de woordvoerder van de provincie, zei dat de twee burgers die omkwamen voetgangers waren die werden getroffen door de ontploffing. Hij zei dat het erop lijkt dat de bom afkomstig was van een zelfmoordaanvaller.

De Associated Press meldt dat dit een “breaking news” update is en er snel meer informatie kan volgen.

Het zou volgens het persbureau aanvankelijk niet zeker zijn dat het een zelfmoordaanslag was. De bom kan ook verstopt zijn geweest.

Lal Mohammad Ahmadzai, hoofd van het mediakantoor van de 303 Pamir Zone in het noorden van Afghanistan vertelde aan ToloNieuws dat drie burgers waren omgekomen.

Hij zei dat er geen slachtoffers vielen onder buitenlandse troepen.

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Op 10 juni kwamen vier politieagenten om het leven bij een zelfmoordaanslag bij een moskee in de stad Kunduz.

Kunduz-Stad is de locatie waar Nederlandse politietrainers binnenkort beginnen aan de praktijkbegeleiding van Afghaanse politieagenten.



Zie ook:
Duitse overheid niet eerlijk over kracht Taliban in Noord-Afghanistan
Duitse regering zegt dat er vooruitgang is, maar “het loopt fout in Afghanistan”
Onheilspellende tekenen voor Noord-Afghanistan
Commandant Smits: “Kunduz veiliger dan Uruzgan”
“Kunduz onveiliger dan bij hoorzitting en debat voorgesteld”