maandag 20 juni 2011

Aanwijzingen voor doelgerichte aanslag op Duitse leger in Kunduz, strategie Taliban verandert

De zelfmoordaanslag van zondag in de stad Kunduz geeft aanwijzingen dat het een doelgerichte aanval was op het Duitse leger. In het konvooi zat de Duitse ISAF-commandant van Kunduz.

Dat bericht de krant Die Welt. De Duitse kolonel Norbert Sabrautzki was op weg naar het gouverneursgebouw voor overleg met de gouverneur over de veiligheidssituatie in Kunduz.

De dag, de tijd en de plaats van de ontmoeting waren pas laat vastgesteld. Duitse speurhonden en springstofspecialisten hadden het gebouw in de provinciehoofdstad zaterdag intensief onderzocht.

Volgens Die Welt veranderen de Taliban hun strategie omdat ze het militair op de grond verliezen.

De opstandelingen leggen zich nu toe op aanvallen met geïmproviseerde bommen, en het doelwit zijn voornamelijk vertegenwoordigers van de Afghaanse regering, maar ook van de buitenlandse troepenmacht.

De verantwoordelijken in Kunduz zeggen echter dat het “speculaties” zijn. Het kan ook om een aanvaller gaan die een “gelegenheidsdoelwit” zocht.

Over de aanslag van 28 mei in Taloqan, de hoofdstad van de buurprovincie Takhar, waarbij de Duitse generaal Markus Kneip gewond raakte, kan nog gezegd worden dat het doelwit generaal Daud was, waar de Amerikanen hun hoop op gevestigd hadden om stabiliteit te creëren.

Maar volgens Die Welt spreken de feiten deze keer van een gerichte aanval op de Bundeswehr.

De commandant zat wel in een ander voertuig in de colonne en de aangevallen pantserwagen wist de inzittenden te beschermen.

De knal van de explosie was tot in Kamp Kunduz, 2,5 kilometer verder, te horen en de schokgolf was er te voelen.

Kolonel Sabrautzki zei tegen de krant dat de troepen echter niet van plan zijn om zich in het kamp te verschansen, ondanks de verwachting dat het aantal aanslagen met explosieven toe zal nemen.

De Duitsers houden vast aan hun concept van nauwe samenwerking met de Afghaanse veiligheidsstrijdkrachten. Maandag patrouilleerden de Duitsers ook al weer.

Bij de zelfmoordaanval kwamen zondag drie burgers die in de buurt waren om het leven. Elf burgers raakten gewond, twee Duitse soldaten liepen lichte verwondingen op.

Het was de tweede zelfmoordaanslag in tien dagen op veiligheidsdiensten in Kunduz. Op 10 juni kwamen bij een zelfmoordaanval op de politie van Kunduz vier agenten om het leven.

Zie ook:
Vier politieagenten gedood bij zelfmoordaanslag in Kunduz
Duitse overheid niet eerlijk over kracht Taliban in Noord-Afghanistan
Duitse regering zegt dat er vooruitgang is, maar “het loopt fout in Afghanistan”
Onheilspellende tekenen voor Noord-Afghanistan
Commandant Smits: “Kunduz veiliger dan Uruzgan”
“Kunduz onveiliger dan bij hoorzitting en debat voorgesteld”