vrijdag 17 juni 2011

Duitse overheid niet eerlijk over kracht Taliban in Noord-Afghanistan

De slagkracht van de Taliban in het noorden van Afghanistan wordt door het Duitse leger hoger ingeschat dan naar buiten toe wordt gemeld.

Dat heeft het blad Bild donderdag gemeld in het artikel "Die brutale Wahrheit über den Kampf in Afghanistan". Bild baseert zich op interne documenten van het leger, zo meldt het Reformatorisch Dagblad.

De krant citeert woorden van de Duitse minister van Defensie Thomas de Maizière.

Hij zei begin juni na een zware aanslag op een Duits pantservoertuig in de provincie Baghlan, waarbij een Duitse soldaat om het leven kwam, dat de Taliban in het noorden “zo veel terrein hebben verloren dat ze moeten teruggrijpen op de slinkse middelen van terreur en aanslagen met springstof”.

Dit zijn uitlatingen die ministers van Defensie kunnen doen na een aanslag waarbij slachtoffers vallen. De Taliban voeren al jaren aanslagen uit met bommen, springstof. Nederland heeft daar in Uruzgan al veel mee te maken gehad.

De voormalige Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn kon woorden spreken als: “De Taliban staan met de rug tegen de muur en vechten met de moed der wanhoop,” terwijl deskundigen zeiden dat de Taliban alleen maar steeds sterker werden.

Bild meldde eerder deze maand al dat de Duitse regering zegt dat er vooruitgang is, maar “het loopt fout in Afghanistan”.

Strategie
De krant meldt dat analisten van het Duitse leger volgens Bild echter spreken van een “bewuste verandering van strategie”. Volgens hen zijn de Taliban op geen enkele wijze uitgeroeid en nog net zo aanwezig als voorheen.

In de documenten van de Bundeswehr staat ook dat een toename van aanslagen op Duitse soldaten “als waarschijnlijk wordt beoordeeld”.

Een dergelijke waarschuwing is niet nieuw, dit werd enkele jaren geleden ook al verwacht.

De grootste dreiging komt volgens het rapport van bermbommen.

Het Duitse leger vermoedt verder dat “hogere kringen” binnen de Afghaanse inlichtingendienst NDS begin juni hebben geweten dat er een aanslag op til was, maar dat die informatie niet bekend werd gemaakt.

De aanslag met een bermbom op 2 juni op een pantserwagen van het type Marder kostte een militair het leven.

Vijf soldaten raakten gewond, waarvan twee ernstig. De zware bom sloeg een krater van 7 bij 11 meter en 4 meter diep. Duitse media meldden dat het om een bom van 300 kilo ging. Bild zegt ruim 200 kilo.

De aanslag werd gepleegd op een patrouille in de provincie Baghlan, op 36 kilometer ten zuiden van Kunduz.

De Afghaanse politie zou wel hebben gewaarschuwd voor deze aanslag, maar gaf een locatie een kilometer verder op.

Ook voor de bomaanslag van 28 mei in het gouverneurspaleis in Taloqan, waarbij zes doden vielen waaronder twee Duitse soldaten, werd duidelijk gewaarschuwd.

Volgens informatie van Bild werd de Duitse generaal Markus Kneip van te voren geïnformeerd dat er “in de komende 24 tot 48 uur een aanslag op hoge functionarissen in Taloqan gepland was". Kneip negeerde de waarschuwing.

Onafhankelijke deskundigen in Kabul zeiden eerder dit jaar al dat Kunduz onveiliger is dan tijdens de hoorzitting en in het Kamerdebat is voorgesteld. Tijdens de hoorzitting in Den Haag kwamen ook Duitse militairen uitleg geven.

Zie ook:
Duitse regering zegt dat er vooruitgang is, maar “het loopt fout in Afghanistan”
Onheilspellende tekenen voor Noord-Afghanistan
Commandant Smits: “Kunduz veiliger dan Uruzgan”
“Kunduz onveiliger dan bij hoorzitting en debat voorgesteld”


Aantekening
Twee jaar geleden meldde het Duitse blad Der Spiegel dat Duitse soldaten zes jaar daarvoor naar Kunduz kwamen om wederopbouwwerk te verrichten, maar ze in een bittere strijd verwikkeld raakten met de Taliban.

Het blad meldde verder dat de Taliban steeds meer steun kregen van de plaatselijke bevolking en noemde Kunduz een "nachtmerrie voor het Duitse leger".

(19-08-2009) Six years ago, German soldiers came to Afghanistan's Kunduz province to carry out reconstruction work. Now they are engaged in a bitter struggle with the resurgent Taliban. Many local people no longer believe the Europeans can help them.

Today the region has turned into a battleground, and the Germans, who never wanted to get involved in combat, are in the thick of it. The Taliban have returned, and they are gaining more and more support among the local population.

Der Spiegel: How the Taliban Are Taking Control of Kunduz, The Bundeswehr's Afghan Nightmare (19-08-2009)