woensdag 22 juni 2011

“Pakistan achter oplaaien geweld in Kunduz”

De afgelopen twee jaar is de veiligheidssituatie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz dramatisch verslechterd. Bijna twee jaar geleden zei de toenmalige gouverneur van de provincie, Mohammad Omar, dat Pakistan achter de toenemende onveiligheid zit.

Gouverneur Omar, die in oktober 2010 bij een zelfmoordaanslag om het leven kwam, zei in oktober 2009 in het blad Asia Times Online dat Pakistan schuldig is aan de toename van geweld in zijn provincie.

Tot voor kort, dus voor oktober 2009, verliep de meeste bevoorrading voor de internationale troepenmacht in Afghanistan via buurland Pakistan. Dit leverde Islamabad een aanzienlijk bedrag op aan belastingen.

Maar met de toenemende onveiligheid langs de Pakistaanse bevoorradingsroutes zochten verschillende NAVO-landen mogelijkheden om hun brandstof en andere voorraden binnen te brengen via Tadzjikistan.

Dit kan onder meer via de haven van Sher Khan, in het noorden van de provincie Kunduz, aan de grensrivier de Panj tussen Afghanistan en Tadzjikistan.

“De logistieke bevoorradingsroute voor de NAVO via de haven van Sher Khan naar Afghanistan brengt economisch voordeel voor de regio en het land,” zo zei de gouverneur. “Dit is onacceptabel voor Pakistan, omdat het de privileges niet wil verliezen die het ontving van de NAVO.”

Muhammad Omar zei verder: “Daarom probeert het land de situatie in deze regio te destabiliseren, zodat de NAVO gedwongen wordt Pakistan om hulp te vragen op het terrein van bevoorradingsroutes.”

The Asia Times Online meldde indertijd dat Pakistaanse functionarissen in Kabul niet antwoordden op een verzoek om een reactie.

Een woordvoerder van het Duitse Provinciaal Reconstructie Team in Kunduz, luitenant-kolonel Carsten Spiering, wilde wel reageren.

Hij ontkende niet dat de veranderde bevoorradingsroutes bij kunnen dragen aan een deel van de onrust in de provincie.

Hij zei: “Er zijn verschillende redenen achter de verslechtering van de veiligheidssituatie in Kunduz. Een daarvan is de overstap van de NAVO en de Coalitie (die door de VS wordt geleid) om bevoorradingskonvooien via de haven van Sher Khan te laten lopen.”

Gouverneur Omar zei indertijd verder dat de Taliban hun kans grepen in zijn provincie vanwege het tekort aan politie in Kunduz.

Op 8 oktober 2010 werd gouverneur Omar vermoord bij een zelfmoordaanslag toen hij een moskee in Taloqan bezocht, de hoofdstad van de oostelijke buurprovincie Takhar van Kunduz.

(Kaart: VN)
De stad Shir Khan Bandar ligt ten noorden van Kunduz aan de rivier de Panj. De Panj is samen met de rivier de Vakhsh een zijrivier van de grootste rivier van Centraal-Azië, de Amu Darja. Waar beide rivieren in het noorden van het district Qala-i-Zal, provincie Kunduz, samenvloeien vormen ze de Amu Darja die uiteindelijk uitmondt in het Aralmeer.