donderdag 2 juni 2011

Opnieuw Duitse ISAF-soldaat gedood in Noord-Afghanistan

Bij een bermbomaanslag op een Duitse tank is donderdag in het noorden van Afghanistan een ISAF-militair uit Duitsland om het leven gekomen. Vijf collega's van het slachtoffer raakten gewond.

Dat maakte het Duitse ministerie van Defensie bekend. De aanslag werd gepleegd op een patrouille in de provincie Baghlan, op 36 kilometer ten zuiden van Kunduz.

Twee militairen raakten zwaar- en drie raakten lichtgewond. De slachtoffers zijn met helikopters overgebracht naar de reddingscentrums op Kamp Kunduz en in Mazar-e-Sharif.

De gesneuvelde soldaat is een 23-jarige "Oberstabsgefreiten" van de Panzerbrigade 21 „Lipperland“ uit Augustdorf in Nordrhein-Westfalen. De gewonden behoren tot dezelfde eenheid.

Een Oberstabsgefreiten is een rang die boven die staat van soldaat.

Bij de aanslag werd een infanteriegevechtsvoertuig van het type Marder getroffen.

De Frankfurter Allgemeine schrijft dat de Marder zeven inzittenden telde en bij de explosie beschadigd raakte en in brand vloog.

Vanwege de aanwezige munitie in het voertuig was het moeilijk en zeer riskant de gewonden te bergen. Ze werden vervolgens met Amerikaanse helikopters naar de hospitaals in Camp Marmal bij Mazar-e-Sharif en Kunduz gevlogen.

Het Afghaanse persagentschap Pajhwok meldt dat de aanslag plaatsvond in het gebied Anarkhel in het district Baghlan-i-Markazi. Buitenlandse troepen sloten vervolgens de omgeving af.

Opleidingsteam
De soldaten die werden aangevallen horen tot een van de twee infanteriebataljons die samen met Afghaanse veiligheidsdiensten in het noorden van Afghanistan opereren.

Het zijn zogenoemde opleidingsteams en hebben als standplaats Mazar-e-Sharif. Ze worden momenteel samen met het Afghaanse leger en de Afghaanse politie ingezet in de provincie Baghlan om te verhinderen dat de sinds kort verdreven opstandelingen weer de overhand krijgen in de zogenoemde “Kandahari-Gordel”.

De Duitse troepen waren samen met Afghaanse soldaten en agenten in het kader van Operatie “Bahar” op patrouille gegaan. De compagnie had als opdracht om langs een hoofdweg naar springladingen te zoeken.

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Terugslag
De aanval betekent ook een terugslag voor de ISAF-troepen in Afghanistan. Het gebied gold als “gezekerd”.

In het voorjaar hadden Duitse, Amerikaanse en Afghaanse troepen bij de Operatie “Nowruz” de regio ingenomen en de opstandelingen verdreven.

Baghlan is de zuidelijke buurprovincie van Kunduz.

Duitse troepen worden in Afghanistan veelvuldig aangevallen.

Het is de vierde soldaat uit Duitsland die in negen dagen tijd in het noorden van Afghanistan sneuvelt.

Een bermbomaanval kostte vorige week woensdag het leven van een soldaat in Kunduz. Nog een militair en een Afghaanse tolk raakten gewond.

Bij een aanslag in Takhar, de oostelijke buurprovincie van Kunduz, kwamen zaterdag twee Duiters om en raakten er vijf gewond.

Duitsland heeft ongeveer 5.000 troepen gestationeerd in Afghanistan en leidt het Regionaal Commando Noord van de ISAF-veiligheidsmacht en de Provinciale Reconstructie Teams in Kunduz en Badakhshan.

De Duitse missie in Afghanistan heeft aan 52 militairen het leven gekost.