zaterdag 25 juni 2011

Zes doden en tientallen gewonden bij aanslag met fietsbom in Kunduz

- Update: Het dodental van de aanslag in de stad Khan Abad in de provincie Kunduz is opgelopen van zes naar tien. Er vielen zeker 24 gewonden bij de aanslag die plaatsvond in de bazaar van de stad.

Sadeq Saddeqi, een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, zei dat nog vier mensen aan de verwondingen die ze opliepen zijn bezweken.

De explosieven waren bevestigd aan een fiets die bij een ijswinkel stond.-

Bij een aanslag met een fietsbom in de stad Khanabad in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz zijn zeker vijf mensen omgekomen en 22 gewonden gevallen. Onder de doden zijn een politieagent en vier burgers.

Dat meldt Pajhwok. Het explosief was bevestigd aan een fiets en veroorzaakte vrijdagavond een zware explosie in het districtscentrum van Khanabad, zo zei de politie. Onder de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen.

Het persbureau AFP maakt melding van zes doden. Mahboobullah Saeedi, woordvoerder van de provincie Kunduz, zei: “Tot nu toe kunnen we zes doden bevestigen waaronder een politieman.”

Politiewoordvoerder Syed Sarwar Hussaini vertelde dat de bom rond 6 uur tot ontploffing werd gebracht op het belangrijkste stadsplein. Onder de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen.

Onder de gewonden zijn vier vrouwen, drie kinderen en een politieman.

Hussaini schreef de verantwoordelijkheid voor de aanslag toe aan de Taliban, en zei “zij willen mensen terroriseren”.

Gouverneur Sufi Habib van het district Khan Abad zegt dat de politie het doelwit van de aanslag was.

De provinciale directeur van de publieke gezondheidszorg, dr. Zafar Noori, bevestigde dat 20 gewonden waren overgebracht naar het burgerziekenhuis in de stad Kunduz. Een aantal gewonden verkeert in kritieke toestand.

Het district Khan Abad ligt in het zuidoosten van de provincie Kunduz. Het districtscentrum is de gelijknamige stad Khan Abad.

Het is de derde zware aanslag in Kunduz in twee weken tijd.

Twee weken geleden kostte een zelfmoordaanslag op de politie in Kunduz-Stad aan vier agenten het leven. Bij een zelfmoordaanval afgelopen zondag op een Duits konvooi aan de rand van Kunduz-Stad kwamen drie burgers om.

In de noordelijke provincie Jowzjan kwamen vrijdag nog twee hoge districtsfunctionarissen en drie politiemannen om het leven toen hun voertuig werd geraakt door een bermbom.

Waarnemers noemen de veiligheidssituatie in het noorden van Afghanistan “onheilspellend”.

Zie ook:
Drie burgers gedood, elf gewond bij zelfmoordaanslag in Kunduz-Stad op Duits konvooi
Politieagenten gedood bij zelfmoordaanslag in Kunduz-Stad
Onheilspellende tekenen voor Noord-Afghanistan