woensdag 29 juni 2011

SP stelt Kamervragen over veiligheid politiemissie Kunduz

De Nederlandse Politiebond (NPB) twijfelt erover of het verantwoord is om politiemensen naar Kunduz te sturen omdat de veiligheid duidelijk is verslechterd. De SP heeft daarom Kamervragen gesteld om opheldering te krijgen over de veiligheidssituatie.

Bestuurslid Jan Willem van de Pol van de politiebond zegt: “De situatie is duidelijk verslechterd” en overweegt om een beroep te doen op de leden van de bond om af te zien van de missie.

Van de Pol zei dinsdag voor Radio 1 dat de politiemissie in Afghanistan vertraging oploopt door problemen in de voorbereidingen en er moet in het najaar opnieuw bekeken worden of het verantwoord is om de missie door te zetten

Hij zegt dat Duitse collega’s melden dat het een oorlogssituatie is. De Duitse trainers kunnen bijvoorbeeld alleen nog hun werk doen als ze omringd worden door twee pantserwagens.

De NPB heeft de leden van de Tweede Kamer ook dringend verzocht de veiligheidssituatie in Kunduz goed in de gaten te houden en eventueel in het najaar het besluit om politiemensen op trainingsmissie te sturen te heroverwegen.

SP-Kamerlid Harry van Bommel meldt dat de SP op grond van deze berichten minister Hans Hillen van Defensie om een nieuwe veiligheidsanalyse heeft gevraagd.

Zo zijn er sinds maart 2009 ook zeker 36 NAVO-trainers vermoord door rekruten of personen die zich voordeden als agent of soldaat.

Van Bommel vraagt onder meer of het juist is dat 36 trainers in twee jaar tijd zijn vermoord, zoals de Volkskrant vandaag meldde en hoe de minister wil voorkomen dat dit met Nederlandse trainers gebeurt, en of de minister de mening van de politiebond deelt dat de veiligheidssituatie is verslechterd.

Verder vraagt de SP of het zo is dat de NPB overweegt om agenten op te roepen om van de missie af te zien, en hoeveel agenten er nodig zijn om de missie zinvol uit te kunnen voeren.

Tot slot vraagt Van Bommel of er een nieuwe afweging wordt gemaakt om agenten eind dit jaar naar Kunduz te sturen.


De Kamervragen van het lid Van Bommel (SP) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie

1. Is het juist dat sinds maart 2009 ten minste 36 NAVO-trainers in Afghanistan zijn gedood door rekruten of personen die zich voordeden als Afghaanse politieagent of soldaat? (1)

2. Hoe wilt u voorkomen dat er aan de Nederlandse trainingsmissie infiltranten deelnemen met als doel Nederlandse trainers te doden of verwonden?

3. Deelt u de opvatting van de Nederlandse Politiebond (NPB) dat de veiligheidssituatie duidelijk is verslechterd? Indien neen, waarom niet? Indien ja, bent u bereid een geactualiseerde veiligheidsanalyse naar de Kamer te sturen?

4. Is het juist dat de NPB overweegt agenten op te roepen niet deel te nemen aan de politietrainingsmissie in Afghanistan?

5. Welke minimale vrijwillige aanmelding van agenten is noodzakelijk om de missie op zinvolle wijze door te laten gaan?

6. Komt er een nieuw afwegingsmoment alvorens de politietrainers eind dit jaar naar Kunduz gaan?

1. De Volkskrant, 29 juni 2011

Zie ook:
Nederlanders op dodenlijst Taliban, maar “missie Kunduz gaat door ondanks dreigement”