woensdag 29 juni 2011

Nederlanders op dodenlijst Taliban, maar “missie Kunduz gaat door ondanks dreigement”

De Taliban hebben de Nederlandse politietrainers die binnenkort in Afghanistan aan de slag gaan op hun dodenlijst gezet. Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) heeft gezegd dat de missie ondanks deze dreiging door gaat. De politiebond twijfelt.

De Volkskrant schrijft dat Nederlandse trainers rekening moeten houden met infiltranten die zich voordoen als politieagent en het vuur op hen zullen openen.

Dat heeft Zabiullah Mujahid, een woordvoerder van de Taliban, in een telefonisch interview met de Volkskrant gezegd. Hij zegt: “Nederlandse trainers in Kunduz zijn onze vijand. Wij willen hen doden.”

Volkskrantverslaggeefster Nathalie Righton zegt "dat plaatselijke commandanten van de Taliban in Kunduz zelf niet willen praten, maar verwijzen naar woordvoerder Mujahid over de aanvalsstrategie in Kunduz".

Mujahid zegt in het interview: “Een mogelijkheid is dat wij iemand laten infiltreren in een training van Nederlanders om hen uit te schakelen." Ook via zelfmoordterroristen en met bermbommen zullen de Taliban aanvallen.

De krant meldt verder dat de Taliban er politiek belang bij hebben om angst te zaaien, “maar infiltratie is geen onmogelijk scenario. Taliban-infiltranten hebben in het verleden succes gehad met het vermoorden van NAVO-trainers.”

De krant meldt ook de cijfers van de NAVO waaruit blijkt dat sinds maart 2009 zeker 36 buitenlandse trainers zijn gedood door rekruten of personen die zich voordeden als politieagent of soldaat.

In Kunduz kunnen Taliban zich voordoen als agent of ze kunnen infiltreren tussen de agenten die de Nederlanders op gaan leiden.

De Volkskrant meldt dat de eerste 150 Nederlandse politietrainers volgende week in Kunduz arriveren. Vanaf half augustus zullen de trainers politieposten bezoeken in en rondom Kunduz-stad, om agenten praktijklessen te geven.

De Nederlanders zouden het kwetsbaarst zijn als ze per auto of te voet naar een politiepost gaan of als ze stilstaan bij controleposten.

In Kunduz zijn dit jaar al verschillende zware aanslagen gepleegd op Duitse militairen en de Afghaanse politie. Waarnemers noemen de veiligheidssituatie in Kunduz en de rest van Noord-Afghanistan “onheilspellend”.

Duitse media melden dat Duitse soldaten vanaf januari steeds weer opnieuw worden aangevallen in Kunduz.

Dat de gemelde dreiging uitgaat van de Taliban en andere opstandelingen is niet onbekend.

In heel Afghanistan voeren opstandelingen aanvallen uit met zelfmoordaanslagen, bermbommen, hinderlagen en mogelijke infiltranten op de buitenlandse en Afghaanse troepenmachten.

De Afghaanse inlichtingendienst meldde onlangs dat ongeveer 7% van de personeelsleden van veiligheidsdiensten Taliban-sympathieën hebben en er tussen de 130 en 150 "slapers" zijn binnen deze diensten.

Mening politiebond
Jan Willem van de Pol, een bestuurslid van de Nederlandse Politiebond (NPB), laat in de Volkskrant weten dat hij zich afvraagt of de missie in Kunduz wel kan doorgaan.

Volgens Van de Pol zou de Tweede Kamer zich opnieuw moeten beraden op de uitzending van politietrainers.

Hij zegt in de krant dat enkele tientallen politiemensen zich hebben aangemeld, maar dat de bond overweegt een beroep te doen op haar leden om af te zien van de missie. “De situatie is duidelijk verslechterd.”

Rosenthal
Minister Uri Rosenthal heeft inmiddels gezegd dat de missie gewoon doorgang zal vinden ondanks de dreigementen van de Taliban.

Volgens Rosenthal passen de bedreigingen in het beeld van angst zaaien. Hij zegt zich bewust te zijn van de risico’s die gepaard gaan met de missie en verzekert dat die goed in de gaten worden gehouden.

De regering heeft herhaaldelijk verklaard dat er een "dagelijkse dreigingsanalyse" wordt gemaakt aan de hand waarvan wordt bepaald of de trainers de basis verlaten.

In de Tweede Kamer is niet iedereen daar gerust over. De SP, GroenLinks en de ChristenUnie hebben om opheldering gevraagd.

Tweede Kamer
GroenLinks en de ChristenUnie willen weten wat er klopt van de zorgwekkende signalen over de veiligheidssituatie in Kunduz die de NPB heeft ontvangen van Duitse collega’s.

Ook roepen deze partijen de ministers van Buitenlandse Zaken, Defensie en Veiligheid en Justitie op de actuele veiligheidsinformatie te delen met de politiebonden, omdat die betrokken zijn bij de agenten die op vrijwillige basis naar Kunduz gaan.

Beide partijen willen ook weten of de inschatting van de veiligheidssituatie verandert door de opkomst van criminele bendes en de aanwezigheid van radicaalislamitische groepen in Kunduz.

Naast de Taliban zijn namelijk nog andere opstandelingenbewegingen in Kunduz actief.

De SP heeft schriftelijk Kamervragen gesteld om duidelijkheid te krijgen over de veiligheidssituatie in Kunduz.