vrijdag 16 september 2011

4 Duitse militairen gewond bij aanslag in Kunduz

Bij een aanslag op een Duitse patrouille in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz is donderdag een ISAF-militair uit Duitsland middelzwaar gewond geraakt en liepen drie soldaten lichte verwondingen op.

Het Duitse ministerie van Defensie maakte bekend dat de aanslag werd uitgevoerd met een verstopte springstoflading op 38 kilometer tan noordoosten van Kunduz. Gelijktijdig namen opstandelingen de patrouille onder vuur.

Als gevolg van de aanslag raakte een pantservoertuig van de weg. De soldaat die middelzwaar gewond raakte is ter plaatse door een arts die deel uit maakte van de patrouille behandeld.

In tegenstelling tot de Bundeswehr melden Duitse media dat Christian Schmidt (CSU), de Duitse staatssecretaris van Defensie, meedeelde dat een militair zwaargewond raakte.

De gewonde soldaat liep een schotwond in zijn buik op en werd in het veldhospitaal van Kunduz geopereerd. De eerste van meerdere noodzakelijke operaties heeft hij doorstaan. Zijn toestand wordt stabiel genoemd.

Het slachtoffer is vervolgens voor verdere medische behandeling overgevlogen naar het veldhospitaal in Mazar-e-Sharif, zo meldt de Bundeswehr. Ondertussen is ervoor gezorgd dat hij naar Duitsland wordt gerepatrieerd.

Tijdens de aanval met de bermbom, die plaatsvond in het district Dasht-e-Archi, openden 10 tot 15 opstandelingen met handvuurwapens gelijktijdig het vuur op de patrouille. De Duitsers beantwoordden het vuur waarna de opstandelingen zich terugtrokken.

Er werd luchtsteun ingeroepen die op de plaats van de aanval een zogenoemde “Show of Force” uitvoerde. Hierbij zetten vliegtuigen hun wapens niet in, maar proberen ze aanvallers of een dreiging af te schrikken met hun aanwezigheid.

Donderdag meldde de Bundewehr dat als gevolg van de aanval zich nog drie soldaten met lichte verwondingen hebben gemeld. Na medische behandeling in het Reddingscentrum van Kamp Kunduz konden ze naar hun eenheden terugkeren.

Al de strijdkrachten die aan de patrouille deelnamen hebben zich in de loop van de nacht naar het Kamp van het Provinciaal Reconstructie Team in Kunduz teruggetrokken.