zondag 4 september 2011

Afghaanse agenten en soldaten doodden ruim 36 NAVO-militairen in 2 jaar

De nieuwszender CNN meldde eerder dit jaar dat Afghaanse militairen en agenten de afgelopen twee jaar 36 soldaten van de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht in Afghanistan hebben gedood en de frequentie van dit soort incidenten neemt toe.

CNN baseerde zich op onderzoek van de NAVO. Het gaat hierbij niet om vrijwel alleen Afghanen die voor de gelegenheid een uniform aantrokken.

Uit het onderzoek van de NAVO blijkt dat de hoofdoorzaak "combat stress" is bij de Afghaanse daders.

Van de 16 incidenten die de NAVO heeft onderzocht waarbij Afghaanse strijdkrachten op NAVO-personeel vuurde, vloeiden er acht voort uit gevechtsspanningen, combat stress, van de kant van de Afghaanse aanvaller.

Verslaggevers melden bij dit soort incidenten dat er een conflict tussen de betrokken militairen aan vooraf kan zijn gegaan, of dat er sprake kan zijn van een Taliban-infiltrant.

De Taliban hebben volgens CNN de gewoonte aangenomen om de aanval op te eisen, ook als blijkt dat de aanvaller handelde uit persoonlijke motieven.

(Als de NAVO dit weet, is het dan niet een beetje vreemd dat minister Hans Hillen van Defensie en de MIVD dit niet weten?)

Zie ook:
Afghaanse militairen en politieagenten doodden ruim 36 NAVO-militairen in 2 jaar
Infiltranten Taliban vormen dreiging missie Kunduz