zaterdag 10 september 2011

Raket ingeslagen bij Nederlands kamp Kunduz

In de buurt van het Nederlandse kamp Kunduz in het noorden van Afghanistan is vrijdagavond een raket ingeslagen. Er zijn geen Nederlandse gewonden gevallen.

Dat bericht het ministerie van Defensie. Of er Afghanen gewond zijn geraakt is niet bekendgemaakt. De raket richtte geen materiƫle schade aan.

De raket kwam vlak buiten het Nederlands-Duitse legerkamp neer.

Het is volgens Defensie niet gebruikelijk dat Kamp Kunduz doelwit is van raketaanvallen. Dit geldt bijvoorbeeld niet voor Kandahar Airfield, in het zuiden van Afghanistan, dat regelmatig wordt aangevallen.

Hier zijn onder meer Nederlandse F-16's gestationeerd.

Het Duitse ministerie van Defensie bericht dat met behulp van een verkenningsballon (Persistent Threat Detection System) twee raketafvuringen werden geregistreerd. Een tweede inslag werd echter niet vastgesteld.

In Kunduz zijn ongeveer 350 Nederlandse manschappen gestationeerd in het kader van de politietrainingsmissie.

De missie heeft tot doel het Afghaanse civiele politieapparaat te versterken en het justitiƫle systeem verder te ontwikkelen. Nederland zet daarvoor zowel civiel als militair personeel in.

Politieagenten, marechaussees, ontwikkelingsexperts, militaire trainers en ondersteuners, diplomaten, justitie-experts en mensen van ontwikkelingsorganisaties werken daarbij samen.

Als extra veiligheidsmaatregel slapen de Nederlanders op Kamp Kunduz al in gepantserde containers.

Het is het afgelopen jaar al vaker gebeurd dat faciliteiten van de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht in het noorden van Afghanistan met raketten zijn beschoten, zoals het vliegveld van Camp Marmal bij Mazar-e-Sharif, waar de Nederlandse F-16's zullen worden gestationeerd.