maandag 5 september 2011

Commandant nieuwe veiligheidsmacht Kunduz en bodyguard gedood bij aanslag

Ghulam Haidar, de bevelhebber van de nieuwe speciale veiligheidsmacht in Kunduz, en zijn bodyguard zijn zaterdag laat bij een bermbomaanslag in het district Char Dara om het leven gekomen.

Dat meldt Bakhtar News. Commandant Ghulam Haidar en zijn beveiliger reden op een motorfiets toen ze in het gebied Aaq Saray door een bermbom werden geraakt.

Dat heeft luitenant-kolonel Ghulam Muheeuddin, de districtchef van Char Dara, gemeld. Hij schreef de dood van Haidar toe aan de Taliban. Haidar was de commandant van de speciale veiligheidsmacht in het gebied Zadran van het district.

Char Dara is een van de zeven districten in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz.

Zabullah Mujahid, een woordvoerder van de Taliban, beweert dat zijn groepering Haidar samen met twee van zijn bodyguards heeft gedood met een op afstand bedienbare ontploffing.

De strijdmacht werkt onder het hoofdkwartier van de politie van Kunduz, maar wordt betaald door de ISAF.

De strijdmacht bestaat uit 374 leden die opereren in verschillende delen van de provincie Kunduz. Ongeveer 150 leden ervan werken sinds 3 augustus ook in het district Aliabad.

De speciale veiligheidsmacht, waar Ghulam Haidar commandant van was, is gezamenlijk door de Afghanen en de International Security Assistance Force (ISAF) in juni ingesteld.

Zie ook:
Speciale veiligheidsmacht gestationeerd in Aliabad in zuiden Kunduz