maandag 19 september 2011

Chef Gul Mohammad van afdeling contra-terrorisme in Kunduz doodgeschoten

Taliban-strijders hebben zondagavond in het district Khanabad in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz Gul Mohammad, de chef van de anti-terreurautoriteiten in het district, en zijn bodyguard doodgeschoten terwijl ze op hun motorfiets reden.

Gul Mohammad was op weg naar huis toen hij in een hinderlaag terechtkwam. Dat heeft Sofi Habib, de politiecommandant van het district Khanabad, maandag gezegd. Vier verdachten van de aanslag zijn gearresteerd, zo meldt Focus.

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de moord opgeëist.

Ook in het district Khanabad raakte maandag bij een andere aanval een lid van de districtsraad gewond, zo bericht het Afghaanse persagentschap Pajhwok

Het district Khanabad ligt in het operatiegebied van het Duitse leger.

Eind vorige maand werd ook een districtschef van de anti-terreurafdeling, die onder het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken valt, in de buurprovincie Takhar gedood.

In het district Qarqin, in de Noord-Afghaanse provincie Jawzjan, heeft een aanslag met een bermbom maandag het leven geëist van vijf agenten van de grenspolitie.

Veiligheidssituatie
Generaal Markus Kneip, de Duitse commandant van de hele ISAF-regio Noord-Afghanistan, heeft zondag gezegd dat het aantal aanvallen met explosieven op Duitse troepen in het noorden van het land dit jaar fors is toegenomen.

Waarnemers bestempelen de veiligheidssituatie in het noorden als onheilspellend.

Het noorden stond in de eerste jaren van de oorlog in Afghanistan bekend als relatief rustig. Maar de afgelopen twee jaar is de veiligheid in vooral de provincie Kunduz ernstig verslechterd, door onder meer tal van zware aanslagen en liquidaties.

Zie ook:
Forse stijging aantal bomaanslagen op Duitsers in Afghanistan