maandag 26 september 2011

Brandpunt over zelfmoordaanslagen in Kunduz, de verborgen vijanden van de Nederlanders

Verslaggever Aart Zeeman van KRO Brandpunt reisde afgelopen week naar de Noord-Afghaanse provincie Kunduz om een portret te maken van jonge zelfmoordcommando’s. Ze zijn de verborgen vijanden van de Nederlanders die een politiemissie uitvoeren in Kunduz.

Volgens de reportage "Jongens in bomvesten" van Aart Zeeman gaat het bij de zelfmoordaanvallers om jonge jongens die zich willen opblazen om buitenlanders te doden.

Brandpunt kreeg bij hoge uitzondering toestemming om een paar zelfmoordenaars die van plan waren zich op te blazen in de gevangenis van Kunduz te spreken. Zij stonden op het punt zich op te blazen maar konden nog net op tijd worden onderschept.

In de meeste gevallen zijn het jongens die door de Taliban worden geronseld in arme families of op de religieuze scholen in en rond Kunduz. Hier worden volgens onderwijsgevenden ook jongeren opgehitst tegen het Westen.

De Nederlandse politietrainers leiden Afghaanse agenten ook op om bedacht te zijn op zelfmoordaanvallers.

In de reportage wordt verder gemeld dat er sterke aanwijzingen zijn dat de Taliban oprukken in en rond Kunduz.

Gouverneur Habebolla Mohtasham van het district Aliabad zegt: “We zien dat de Taliban het gebied rond Kunduz binnendringen. Als we geen maatregelen nemen dan zal er hier opnieuw oorlog uitbreken.”

In de buurt van zijn district zijn waarschijnlijk de raketten afgevuurd die eerder deze maand bij de Nederlandse basis in Kunduz zijn beland.

De Taliban zijn eerder door de troepen van de coalitie uit het gebied verdreven maar ze lijken zich nu te hergroeperen.

Mohtasham hoopt op hulp van de internationale coalitie, hij zegt: “Het is echt een groot probleem voor ons. Ik hoop dat de buitenlandse troepen ons helpen te beschermen tegen de oprukkende Taliban.”