maandag 12 september 2011

Milities Kunduz kunnen straffeloos misdaden begaan

Milities in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz die strijden tegen de Taliban overtreden daarbij stelselmatig wetten en schenden de mensenrechten. Ze kunnen ongestraft mensen opsluiten, land inpikken, illegale aanvallen uitvoeren, moorden, stelen, verkrachten.

Dat stelt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in het rapport “‘Just Don’t Call It a Militia:’ Impunity, Militias and the ‘Afghan Local Police,’” dat maandag is verschenen.

Strijders van de milities kunnen straffeloos misdaden plegen omdat ze banden hebben met hooggeplaatste personen.

Het Reformatorisch Dagblad brengt uit het rapport de krijgsheer Mir Alam Khan uit Kunduz onder de aandacht.

Hij heeft hoge connecties, tot de Afghaanse vicepresident Mohammad Qasim Fahim aan toe. Daardoor weet hij te voorkomen dat zijn volgelingen worden opgepakt.

Ook de Afghan Local Police (Afghaanse Lokale Politie/ALP) maakt zich schuldig aan mensenrechtenschendingen. Deze ALP is eveneens in Kunduz actief. Hiervoor hebben mensenrechtenorganisaties al verschillende keren gewaarschuwd.

De ALP werd vorig jaar opgezet om delen van het land te beveiligen tot het Afghaanse leger en de nationale politie deze taak over kunnen nemen. Het is een paradepaardje van de voormalige ISAF-bevelhebber David Petraeus.

Huizen leegroven
Dagblad De Pers brengt onder meer uit het rapport onder de aandacht dat Afghaanse milities en sommige door de VS gesteunde eenheden van de lokale politie tijdens raids huizen leegroven en bewoners mishandelen.

Actie nodig
HRW is van mening dat de Afghaanse overheid en de VS nooit banden aan moeten gaan met ongeregelde bewapende groeperingen.

Ze moeten onmiddellijk stappen nemen om op de juiste manier getrainde veiligheidsmachten in te stellen die verantwoordelijk worden gehouden voor hun acties.

In Kunduz bestaat de lokale politie vaak uit voormalige strijders van de Taliban die zich aan hebben gesloten bij de Afghaanse overheid. Ze worden getraind door de Verenigde Staten.

Door het gedrag van de milities en de Local Police kan volgens HRW de steun voor de Taliban en andere opstandelingengroepen toenemen.

Volgens HRW slaagt de Afghaanse regering er niet in de milities en “local police” ter verantwoording te roepen in de provincie Kunduz en de lokale politie in de provincies Uruzgan, Baghlan en Herat.


- De BBC citeert uit het verslag over de provincie Kunduz:

"In Kunduz province, militias have spread quickly in recent years," the report says.

"Their increase is a deliberate policy of the National Directorate of Security (Afghanistan's intelligence agency) which has reactivated militia networks primarily through the Shura-e-Nazar ("Supervisory Council" of the north) and Jamiat-i-Islami networks, and provided money and weapons without sufficient oversight."

- Het opleiden van lokale politie is "het laatste experiment" van het Westen in Afghanistan in een poging om de Taliban te bestrijden en het land stabiel en veilig te maken.

Maar er bestaan zorgen over het gedrag van deze Arbakai, zo meldde het persbureau AFP eerder dit jaar.

De onderstaande video toont de Afghan Local Police in de plaats Marja in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand.



Zie ook:
Lokale politie Kunduz perst mensen geld af en mishandelt ze
Commandant Muhammad Akbar van speciale veiligheidsmacht Kunduz gedood bij aanslag
Commandant Ghulam Haidar van nieuwe veiligheidsmacht Kunduz en bodyguard gedood bij aanslag
Speciale veiligheidsmacht gestationeerd in Aliabad in zuiden Kunduz