zondag 11 september 2011

Commandant speciale veiligheidsmacht Kunduz gedood bij aanslag

Een bevelhebber van de nieuw ingestelde speciale veiligheidsstrijdmacht in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz is vrijdag bij een aanslag met een bermbom in het district Khanabad om het leven gekomen.

Luitenant-kolonel Sufi Habib, de politiechef van het district, zei dat Mohammad Akbar bij een aanval met een op afstand bedienbare bom in het gebied Aqtash werd gedood, zo meldt het persagentschap Khamaa.

Akbar was commandant van 20 regeringsgezinde militiemannen in het dorp Aqtash.

Zabiullah Mujahid, een woordvoerder van de Taliban, heeft de aanslag opgeëist en zei dat hun strijders Akbar ombrachten toen hij op een veiligheidspatrouille was in het gebied Omarkhel in Khanabad.

Commandant Mohammad Akbar was volgens Khaama een oudstrijder tegen de Russische bezettingmacht in Afghanistan. Hij was een commandant van de Jamiat-e-Islami.

Van 1979 tot 1989 had Afghanistan te maken met een invasie van de voormalige Sovjet-Unie.

Voordat Akbar werd benoemd als commandant van de speciale veiligheidsmacht in Kunduz diende hij de afgelopen 18 maanden als militiecommandant.

De nieuwe speciale veiligheidsmacht in Kunduz is ingesteld door de International Security Assistance Force (ISAF) die onder bevel staat van de NAVO en de Afghaanse overheid om tegen milities te vechten die tegen de regering zijn.

Deze special forces opereren onder het gezag van het politiehoofdkwartier van Kunduz en worden financieel ondersteund door de International Security Assistance Force.

De nieuwbakken strijdmacht bestaat uit ongeveer 374 gewapende strijdkrachten die in verschillende delen van de provincie Kunduz opereren.

Volgens kolonel Saber Utesky, de bevelhebber van het Duitse Provinciaal Reconstructie Team in Kunduz verdient elk lid 150 dollar (7,056 afghanis) per maand. Hun commandant krijgt 200 dollar als salaris.

Vorige week werden Ghulam Haidar, de commandant van de strijdmacht, en zijn lijfwacht gedood bij een bermbomaanslag in Aaq Saray in het district Chahar Dara.

Zie ook:
Commandant nieuwe veiligheidsmacht Kunduz en bodyguard gedood bij aanslag
Speciale veiligheidsmacht gestationeerd in Aliabad in zuiden Kunduz