zondag 18 september 2011

Enorme toename bomaanslagen op Duitsers in Afghanistan

De hoogste Duitse en ISAF-commandant in het noorden van Afghanistan, generaal Markus Kneip, heeft zondag gezegd dat het aantal aanvallen met explosieven op Duitse militairen in het noorden van Afghanistan dit jaar fors is toegenomen.

Dat meldt M&C News. Kneip zei dat het aantal aanslagen met bommen met 150 procent is gestegen. Het aantal aanvallen met lichte wapens en raketten is met 10 tot 15 procent afgenomen.

Kneip maakte de cijfers bekend tijdens een onverwacht bezoek dat Thomas de Maiziere, de Duitse minister van Defensie, bracht aan onder meer de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif, waar het ISAF-hoofdkwarier is gevestigd voor het noorden van Afghanistan.

De generaal zei verder dat van de incidenten op het terrein van de veiligheidssituatie in Afghanistan 3 procent plaatsvindt in het noorden van het land.

Daarnaast wordt momenteel 60 procent van de geïmproviseerde bommen in het noorden ontdekt en onschadelijk gemaakt. Eerder was dit 40 procent.

Generaal Kneip noemde de veiligheidssituatie in het noorden van Afghanistan beter dan vorig jaar.

Eerder dit jaar raakte Kneip ook zelf gewond bij een bomaanslag op een veiligheidsoverleg in Taloqan, de hoofdstad van de Noord-Afghaanse provincie Takhar.

Markus Kneip is de bevelhebber van het Regionaal Commando Noord van de International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan die wordt geleid door de NAVO. Duitsland leidt permanent deze regio.

De Maiziere week af van de gebruikelijk trip die politici maken naar Kunduz, maar bracht daarvoor in de plaats een bezoek aan Meymaneh (de hoofdstad van de provincie Faryab) en Hazrat-e-Soltan, in de provincie Samangan waar onlangs een basis is gevestigd.

Faryab en Noorwegen
De commandant van de Noorse troepen in Meymaneh, Noorwegen leidt voor de NAVO-ISAF de provincie Faryab, toonde kaarten aan De Maiziere waarop de opmars van de opstandelingen in de provincie sinds 2006 staat aangegeven.

Het antwoord van De Maiziere luidde: “Slecht nieuws”.

Duitse terugtrekking
In de komende weken en maanden is het de taak van De Maziere om voorbereidingen te treffen voor de terugtrekking van de Bundeswehr uit het noorden van Afghanistan. Dit wordt gecoördineerd samen met de NAVO bondgenoten.

Berlijn moet eerst wachten hoeveel troepen de VS zal terugtrekken uit het noorden. Daarna moeten de 18 landen die in het noorden manschappen hebben, waaronder Nederland, instemmen met de volgende stappen.

Als dit is gebeurd moeten de Duitse regering en het parlement stemmen over troepenterugtrekking.

Publieke opinie
De Duitse publieke opinie is in overgrote meerderheid voor een onmiddellijke terugtrekking uit Afghanistan, maar militairen vrezen dat dit alles teniet kan doen wat de afgelopen jaren is bereikt, waardoor de Taliban terug kunnen keren.

Met meer dan 5.000 troepen die in het noorden van Afghanistan zijn gestationeerd is Duitsland het derde land, na de VS en Groot-Brittannië, dat de meeste soldaten levert voor de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO in het Aziatische land.